Godina posvećena ženi

Priredila: Tanja Milaković
Godina posvećena ženi

London - Svijet se tokom 2014. godine bavio maltretiranjem žena na ulicama, davao velike feminističke izjave, vodio i dobijao borbe na unapređenju prava žena, ali ih i nagrađivao.

Na osnovu svega toga "Gardijan" ocjenjuje da je godina za nama bila je godina žena. Britanski list sastavio je listu "markera" koji su probijeni tokom 2014.

Pakistanka Malala Jusafzai dobitnica je Nobelove nagrade za mir i sa 17 najmlađa je dobitnica ove nagrade ikad.

- Osjećam se još moćnije, jer ova nagrada nije samo komad metala ili medalja koju nosite ili priznanje koje držite u svojoj sobi. To je za mene ohrabrenje da idem dalje - poručila je Malala, koja je priznanje posvetila  svoj djeci svijeta čiji se glas ne čuje.

Otmica 300 djevojaka iz škole u Nigeriji udružila je svijet u protestu. U samoj Nigeriji, od 30. aprila aktivisti se svakog dana okupljaju u znak protesta zbog otmice djevojaka. Brojne poznate ličnosti su se preko društvenih mreža  uključile u kampanju.

Proteste u SAD zbog ubistva nenaoružanih crnaca, a prije svih Marš miliona u Njujorku organizovale su mlade žene - Umara Eliot i Šinejd Nikols.

Bijonse je stajala ispred ogromnog znaka "feministkinja" na dodjeli video-muzičkih nagrada VMA i tako inspirisala mnoge.

Ema Votson je održala inspirativan govor u UN poslije koga su mediji gotovo svaku poznatu žensku osobu ove godine ispitivali o njenom stavu o feminizmu.

Ljupka britanska glumica koja je u julu imenovana za ambasadora dobre volje pri ogranku Ujedinjenih nacija, UN Njomen, tim govorom lansirala je kampanju HeforShe koja se bavi promocijom i zalaganjem za bolji položaj žena u svijetu i rodnu ravnopravnost.

- Feminizam nije uperen protiv muškaraca, ali po pravilu, osobe koje se izjasne kao feministkinje, budu etiketirane kao osobe koja mrzi muškarce. Takva žena je odmah previše snažna, agresivna i neatraktivna. To znam, jer kada sam se sama tako deklarisala, mnogi su me posmatrali na ovaj način - kazala je ona.

Britanska zvijezda je napomenula da svi moraju prestati da povezuju feminizam sa mržnjom.

Iranska matematičarka Marjam Mirzahani postala je prva žena dobitnik Fildsove medalje za matematiku, profesorka i naučnica Monika Grejdi slavila je sa ostatkom Rozeta misije slijetanje "Filea" na kometu, deset godina poslije lansiranja. U Nigeriji, doktorka Stela Amejo Adadevoh zaustavila je sa svojim timom širenje ebole po zemlji samo da bi umrla od virusa.

Indija je u septembru postala Mangalajan satelit u Marsovu orbitu i tako postala četvrta zemlja kojoj je to uspjelo. Fotografija kojom je uhvaćeno slavlje u kontrolnoj sobi obišla je svijet munjevitom brzinom, a na njoj, u prvom planu stoji šest žena u živopisnim sarijima kako se smiju i grle.

Televizija je ponudila čitavu plejadu ženskih likova, posebno britanska. Od Megi Džilenhal u "The Honurable Woman" do Olivije Popu. "Preko bare" Šonda Rajms dominirala je američkom televizijom. Zvezda serije "Crno više nije u modi" Lavren Koks postala je prva transrodna zvezda nominovana za "Emija" i koja se pojavila na naslovnoj strani "Tajma".

Na filmu, Nikol Perlman je ušla u istoriju kao koscenarista filma "Čuvari galaksije" koji je jedan od filmova sa najvećom zaradom ikad. Ona je u istoriju ušla kao prva žena scenarista nekog Marvelovog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana