Glavni grad Kazahstana vraća stari naziv

Tanjug
Foto: Instagram

ASTANA - Parlament Kazahstana jednoglasno je izglasao podršku ustavnim amandmanima koji omogućavaju da se predsjednikov mandat produži na sedam godina, i da se promijeni naziv glavnog grada zemlje.

Promjene su dio niza političkih i ekonomskih reformi koje je predsjednik Kasim Žomart Tokajev najavio nakon nasilnih protesta koji su pogodili zemlju u januaru, kada je ubijeno više od 200 ljudi.

Amandmani koje je juče usvojio kazahstanski parlament produžavaju predsjednički mandat sa sadašnjih pet na sedam godina, ali i zabranjuju bilo kom predsjedniku da se kandiduje za drugi mandat, prenosi Rojters.

Amandmanima će takođe biti promijenjen naziv glavnog grada ove zemlje, pa će, dosadašnji Nur-Sultan vratiti stari naziv „Astana“.

Ranije ovog mjeseca Tokajev je najavio vanredne predsjedničke izbore i saopštio da će glavnom gradu vratiti stari naziv.

Tokajev je najavio da će se kandidovati za predsjednika, iako na samom početku nije bilo sasvim jasno da li će mu novi amandman to dozvoliti, ali slične ustavne reforme u Rusiji i Beloriji dozvolile su aktuelnim liderima da se kandiduju, uprkos novom Ustavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana