FSB objavila dokumente o stvaranju atomske bombe u nacističkoj Njemačkoj

Tanjug
Foto: Ilustracija

MOSKVA- Ruska služba bezbjednosti FSB objavila je arhivske dokumente o stvaranju atomske bombe u nacističkoj Njemačkoj sa kojih je skinuta oznaka povjerljivosti, prenose danas ruski mediji.

FSB je objavila fotokopije dokumenata o saslušanju bivšeg visokog nacističkog zvaničnika Vernera Vehtera koji je 1945. svjedočio o tome kako su nacisti razvijali nove tipove oružja, posebno atomsku bombu, prenijela je agencija RIA Novosti.

Već 1943. Vehter je saznao da je uveliko u toku rad na stvaranju atomske bombe na Kaizer Vilhelm institutu u Berlinu.

Istovremeno, tokom saslušanja Vehter je otkrio da je nacistička Njemačka planirala da upotrebi nuklearno oružje protiv Sovjetskog Saveza.

Vehter je objasnio da su 1944. razvijani planovi da se bombarduju sovjetski vojni centri na Uralu, kao i industrijska  postrojenja u Sjevernoj Americi. Glavni na tim projektima bio je general Dorberger, odgovoran za proizvodnju raketa V-1 i V-2, kao i atomskih bombi.

Tokom saslušanja Vehter je otkrio i da je od svog prijatelja Hertela Hansa, urednika glasila tajne službe, saznao da se u februaru 1945. on sreo sa pukovnikom Hermanom Hajom.

Hajo je vodio specijalnu vazduhoplovnu školu i otkrio je da škola raspolaže avionom najnovijeg dizajna koji je mogao da bude naoružan atomskom bombom.

Kako je Hajo rekao Hertelu, novi avion bio je spreman da bombarduje industrijske centre u Sovjetskom Savezu atomskim bombama, naveo je u svjedočenju Vehtel , prenosi RIA Novosti.

Njemački zvaničnik je naveo da su ga ova, i kasnija druga saznanja, dovela do zaključka da se Ministarstvo odbrane spremalo da atomskim oružjem napadne Sovjetski Savez u junu 1945.

Taj zaključak je posebno pojačan kada je ministar propagande Jozef Gebels zatražio da se sastavi horoskop za jun koji bi predvideo sudbinu Adolfa Hitlera, pošto je taj mjesec smatran posebno povoljnim za vođu Trećeg rajha.

Kako je služba FSB navela uz objavljena dokumenta, Hitlerovi nehumani planovi da upotrebi atomsku bombu protiv Sovjetskog saveza nisu se ostvarili, a u maju 1945. nacistička Njemačka je kapitulirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana