Fotografija policije koja hapsi pijanog čovjeka upoređena sa slikom iz renesanse

Tanjug
Foto: Gardijan

LONDON - Fotografija policije koja hapsi pijanog čovjeka ispred restorana za ponijeti u engleskom gradu Svonziju na "Crnooki petak" postala je viralna, a pojedini korisnici društvenih mreža uporedili su je sa Mikelanđelovom slikom na Sikstinskoj kapeli, na kojoj Adam pruža ruku ka Bogu.

Fotografije je snimio Dimitris Legakis oko pola sata poslije ponoći posljednjeg petka prije Božića, koji je u Velikoj Britaniji zbog tradicionalnog opijanja poznat i kao "Ludi petak" ili "Crnooki petak".
    
"Ulica vetrova. Svonsi. Stavite ga u Luvr", napisao je jedan od obožavalaca fotografija Legakisa.
    
Legakis je rekao da je polaskan time što ga porede sa slavnim umjetnicima.
    
"Ako ono što sam snimio liči na renesansnu ili romantičnu sliku, izuzetno sam polaskan", rekao je Legakis, dodajući da je za stvaranje dobre ulične fotografije neophodna sreća da se nađeš na pravom mjestu u pravo vrijeme.
    
Na fotografijama Legakisa vide se tri policajca u fluorescentnim prslucima kako drže čovjeka koji leži ispred restorana za ponijeti u Svonziju, pri čemu jedan policajac  priča u radio, a druga dvojica pokušavaju da stave lisice osumnjičenom.
    
Ispred njih mladić pravi selfi ležerno ležeći na podu sa cigaretom u jednoj i telefonom u drugoj ruci, dok se iza njih nalaze devojka isplaženog jezika i mladić koji direktno gleda u objektiv sa policijskim šlemom u ruci.
    
Drugu fotografiju u nizu, na kojoj mladić koji je prethodno slikao selfi stoji iznad policajaca koji drže osumnjičenog, korisnici društvenih medija uporedili su sa slikom francuskog romantičara Teodora Žerikoa "Splav Meduze" iz 1817. godine.
    
Obe fotografije, piše Gardijan, podsjećaju na poznatu sliku koju je snimio Džoel Gudman u Mančesteru, na novogodišnji dan 2015. godine, a koja prikazuje čovjeka kako leži na ulici i poseže za pivom, poput Adama na Mikelanđelovoj slici koji pruža ruku ka Bogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana