Finansije i kultura ne idu zajedno

Tanja Milaković
Finansije i kultura ne idu zajedno

Berlin - Glavni grad Njemačke, Berlin našao se na drugom mjestu liste vodećih umjetničkih i kulturnih metropola, poslije Njujorka, a prije Londona, Tokija ili Pariza, a istraživači koji su pravili listu zaključili su da finansijski centri nisu istovremeno i uticajne kulturne metropole.

Indeks globalnih umjetničkih centara (Global Arts Centers Indeks) načinili su naučnici univerziteta u Amsterdamu Robert Klosterman i Monika Skorska, a dijelove njihove studije citiraju njemački mediji.

Holandski naučnici su se pozabavili pitanjem da li su trenutno najznačajniji finansijski centri u svijetu istovremeno i najznačajniji centri umjetnosti i kulture. Odnosno, kako sami istraživači kažu, da li i u vrijeme sve veće globalizacije još postoji ona plodonosna simbioza novca i kulture kakva je postojala u stara vremena u bankarskim i trgovačkim centrima kakvi su bili Firenca, Đenova, Amsterdam ili London, prenose agencije.

Tema je, smatraju autori studije, zanimljiva i zato što se sve češće govori i o tome da gradovi koji su novi akteri na finansijskom i privrednom planu, kao Šangaj, Singapur ili Dubai igraju sve veću ulogu i u svijetu umjetnosti i kulture.

Međutim, već površan pogled na rang-listu 36 vodećih finansijskih i kulturnih metropola koju su načinili holandski naučnici pokazuje da privredna moć i kulturni renome nisu uvijek koncentrisani na istom mjestu.

Jer, od deset vodećih finansijskih centara, samo četiri su se našla na prvih deset mjesta najuticajnijih globalnih kulturnih centara, a to su Njujork, London, Tokio i San Francisko. London, koji je na prvom mjestu finansijskih centara, nalazi se, na primjer, na trećem mjestu liste najuticajnijih kulturnih metropola.

Samo 16 od 36 vodećih kulturnih metropola nalazi se na listi 36 vodećih finansijskih centara - jasan signal da finansijski i kulturni uticaj ne idu uvijek zajedno.

Na listi uticajnih kulturnih centara nalaze se finansijski ne mnogo uticajni gradovi Los Anđeles, Barselona i Hamburg. Berlin, na drugom mjestu najznačajnijih kulturnih centara u svijetu, ne nalazi se uopšte među 77 gradova na Globalnom indeksu finansijskih centara koji svake godine pravi londonska Z/Yen grupa.

Berlin, kako se navodi u studiji holandskih naučnika, kulturni ugled i uticaj ima zahvaljujući činjenici da godišnje organizuje 87 renomiranih međunarodnih umjetničkih i kulturnih manifestacija, da svake sedmice nudi hiljadu događaja u oblasti likovnih umjetnosti i oko 500 u oblasti scenskih umjetnosti.

To je u apsolutnim brojkama manje od onoga što nudi Njujork ili druge metropole, ali u odnosu na broj stanovnika, kojih je u Berlinu nešto više od 3,5 miliona, daleko više.

Holandski naučnici su imali četiri ključna kriterijuma u sastavljanju liste: broj manifestacija u oblasti likovnih umjetnosti, kao i dramskih, muzičkih i plesnih manifestacija, te broj lokalnih i međunarodnih kulturnih događaja.

Na listi 36 globalnih svjetskih centara premoć i dalje ima Evropa sa 24 grada, među kojima su osim Berlina, Londona, Barselone i Pariza, između ostalih, još i Amsterdam, Milano, Verona, Beč, Edinburg, Cirih...

Na listi je samo pet američkih gradova - Njujork, Los Anđeles, San Francisko, Majami i Santa Monika, dok su se moćni finansijski centri kao Boston, Čikago ili Vašington.

 Azija

I među azijskim finansijskim centrima samo su malobrojni stekli i kulturni uticaj - pored Tokija, Peking i Seul. Finansijski moćni Hongkong, Singapur ili Šangaj moraće još da rade na kulturnom uticaju. Na listi 36 najuticajnijih kulturnih centara svijeta našli su se i Montreal, Havana i Bogota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana