Filmskom trilogijom Kazahstan veliča predsjednika Nazarbajeva

Vijesti.me
Filmskom trilogijom Kazahstan veliča predsjednika Nazarbajeva

Kazahstan 1. decembra slavi "Dan prvog predsjednika", dan kada je izabran Nursultan Nazarbajev, jedini predsjednik zemlje nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. koji je izgradio kult ličnosti o čemu svjedoči i filmska trilogija "Vođin put".

"Nebo mog djetinjstva", prvi dio trilogije prikazan je 2011. a posvećen je djetinjstvu dječaka koji je oduševio već u porodilištu gdje su mu babice prorekle veliku budućnost.

Zatim slijede snimci dječaka koji igrajući se kamenjem podiže grad, u aluziji na Astanu, buduću prijestonicu Kazahstana.

U jednom trenutku dječak na svoju konstrukciju vizionarski polaže cvijet koji oblikom podsjeća na najviši toranj Astane, Bajterek, simbol grada koji je Nazarbajev 1997. proglasio prijestonicom.

Drugi dio trilogije snima se u Kazahstanu, Rusiji i Estoniji i trebao bi da bude prikazan 6. jula 2013., na predsjednikov rođendan.

Posvećen je mlađim danima budućeg vođe koji je počeo da radi kao metalski radnik i postao 1989. prvi sekretar lokalne Komunističke partije, prenosi agencija AFP.

O sadržaju filma tek se zna za epizodu iz Estonije gdje američka novinarka izražava nevjericu da je Sultan (tako se predsjednik naziva u filmu) običan radnik i tvrdi da je sin visokog partijskog člana. Mladić tada dramatičnim gestom pokazuje svoje žuljave radničke ruke.

Treći dio filmske trilogije očekuje se za dvije godine.

Danas 72-godišnji predsjednik Nazarbajev, koji je pobijedio na izborima 2011. sa 95 odsto glasova, ima i muzej koji veliča njegova dostignuća, a u ustavu zemlje upisan je kao suautor državne himne.

Godine 2010. proglašen je vođom nacije, iako se tomu službeno usprotivio.

Opozicija oštro kritikuje triologiju i ističe da je film tek mali dokaz kulta ličnosti koji vlada zemlji sa 17 miliona stanovnika, a što šteti ugledu zemlje u međunarodnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana