Fidel Kastro besmrtnivladar Kube

Agencije
Fidel Kastro besmrtnivladar Kube

Havana - Gerilac, državnik i jedan od najživopisnijih vođa moderne istorije, Fidel Kastro za nekoliko dana ući će u desetu deceniju, a većina Kubanaca i ne poznaje život bez čovjeka kojeg jednostavnu zovu - Fidel.

- Svima će nam jednom doći sudnji čas - rekao je Kastro na kongresu Komunističke partije u maju. To je bilo dovoljno da nekoliko delegata zaplače.

Tokom svoje vlasti od 1959. do 2006. prkosio je desetorici američkih predsjednika. Uspostavio je komunistički režim pred vratima Sjedinjenih Država i navodno preživio više od 600 pokušaja atentata.

Kastro je rođen 13. avgusta 1926. u Biranu na istoku Kube. Školu je pohađao zajedno sa djecom najamnih radnika na farmama i od ranog djetinjstva bio svjedok siromaštva u kakvom je živjela većina Kubanaca. Studirao je pravo u Havani i odmah se upleo u politiku na fakultetu. Mladi Kastro nije skrivao svoje ambicije. Kolegama je govorio da želi "slavu i ugled" i nije ni izbliza živio kao spartanski revolucionar, nosio je fina odijela i vozio kabriolet.

Po završetku studija otvorio je advokatsku kancelariju, ali mu je politika ostala strast. Kandidovao se 1952. za mjesto u parlamentu, ali je puč pod vodstvom Fulgencija Batiste spriječio izbore. Batistina diktatura zaustavila je Kastrovu građansku karijeru i pretvorila ga u revolucionara. Već godinu kasnije Kastro i šaka drugova napali su kasarnu u Santijagu, ali pokušaj udara nije uspio, a pučisti su pohapšeni.

- Osudite me. Briga me. Istorija će me osloboditi - rekao je prkosni Kastro sudijama. S bratom Raulom otišao je u Meksiko i tamo počeo da gradi novu revolucionarnu grupu. U egzilu je upoznao i mladog argentinskog ljekara Ernesta Če Gevaru, koji će mu kasnije postati saborac, i učio taktiku gerilskog ratovanja. Kastro se vratio na Kubu jahtom "Granma" 1956. godine.

U zemlju je doveo još 81 gerilca. Godine 1958. krenuli su u uspješnu ofanzivu protiv vojske. Batista je pobjegao iz zemlje na Staru godinu, a Kastro 1. januara 1959. proglašava pobjedu revolucije. Kubom je vladao gvozdenom rukom, kršeći ljudska prava i gušeći demokratiju. Nacionalizovao je imovinu stranih kompanija, što ga je, zajedno sa zemljišnom reformom, dovelo u sukob s Amerikancima.

Fidel se odrekao vlasti u julu 2006. zbog teške bolesti. Dvije godine poslije njegov brat Raul i službeno ga je naslijedio na svim državnim funkcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana