"Fejsbuk" uklonio više od 3.000 profila i 190 miliona postova zbog dezinformacija o virusu korona i vakcinama

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Od početka pandemije virusa korona "Fejsbuk" je zauzeo mnogo čvršći stav prema dezinformacijama koje se odnose na zdravlje.

"Fejsbuk" je dosad uklonio milione postova koji sadrže dezinformacije, a sada je poznato koliko je profila, grupa i stranica uklonjeno s ove društvene mreže upravo zbog takvog kršenja pravila, prenosi Kliks.

Kompanija je potvrdila da se radi o 3.000 profila, a ako se ovaj broj čini malim zbog ogromne količine dezinformacija na "Fejsbuku" o pandemiji i vakcinama, onda treba imati na umu da je uklonjeno čak i 20 miliona postova.

Takođe, više od 190 miliona oznaka upozorenja je postavljeno na postove od početka pandemije 2020. godine pa do juna ove godine.

Za širenje neistina o vakcinama na društvenih mrežama odgovoran je tek manji broj pojedinaca.

"Fejsbuk" sada uklanja 65 tipova dezinformacija o vakcinama, a među njima su i postovi u kojima se tvrdi da vakcinacija uzrokuje "magnetizam". Potpredsjednica "Fejsbukove" politike sadržaja, Monika Bikert, rekla je da su neke grupe koristile "kodirani jezik" kako bi pokušale izbjeći sankcije, a to predstavlja izazov za "Fejsbuk".

Način na koji se ova društvena mreža nosi s dezinformacijama o vakcinama je pod "lupom" vlade u posljednjim mjesecima, a i američki predsjednik Džozef Bajden je rekao da kompanija mora učiniti više u borbi protiv širenja neistina o koronavirusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana