Evropske države na sjeveru pripremaju se za snažne nalete vjetra

GS
Evropske države na sjeveru pripremaju se za snažne nalete vjetra

KOPENHAGEN- Sjeverna Evropa priprema se za nevrijeme, uključujući snažne vjetrove sa istoka danas i sutra, a nadležni organi upozorili su da bi u Danskoj i zemljama na Baltičkom moru moglo doći do poplava.

Danska televizija "TV2" objavila je da se očekuju najveće poplave u posljednjih 110 godina, a Danski meteorološki institut saopštio je da bi duž obala okrenutih ka istoku talasi mogli dostići visinu do četiri metra.

Stanovništvo u Danskoj okuplja se i postavlja vreće sa pijeskom u izloženim područjima.

Nekoliko linija trajekta između danskih ostrva je suspendovano, kao i linije ka Roštoku na sjeveru Njemačke i Oslu, javio je AP.

Meteorološka služba Velike Britanije izdala je crveno upozorenje za dijelove Škotske, upozorivši na "izuzetne padavine" danas i sutra, dok je oluja "Babet" u Irskoj prouzrokovala poplave u nekoliko gradova i sela, a pojedina područja su pod vodom i bez struje.

Njemačke vlasti upozorile su na visok nivo vode u zalivima u Šlezvig-Holštajnu, južno od danske granice, do sredine dana u subotu, 21. oktobra.

Norveški meteorolozi saopštili su da niski pritisak iznad Velike Britanije kombinovan sa visokim pritiskom iznad sjeverne Skandinavije stvara snažne istočne-sjeveroistočne vjetrove, sa veoma snažnim naletima za koje se očekuje da će sa istoka pogoditi Norvešku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana