Evropljanima prijete tropske bolesti

Srna
Evropljanima prijete tropske bolesti

BIJELjINA - Njemački naučnici upozoravaju da bi tropske bolesti, koje prenose insekti, zbog klimatskih promjena u budućnosti mogle postati opasnost za Evropljane.

Studija Istraživačke grupe za medicinsku bioraznolikost i parazitologiju na Univerzitetu “Gete” u Frankfurtu sugeriše da će rastuće temperature dovesti do toga da će insektima iz tropskih i suptropskih područja biti sve ugodnije u Evropi.

Među insektima koji mogu prenositi zarazne bolesti je i azijski tigrasti komarac. On može prenijeti opasne viruse denge, žute groznice ili zika virusa na ljude. Ova vrsta komaraca izvorno je porijeklom iz južne i jugoistočne Azije, ali zbog rastuće globalne temperature već se može naći u dijelovima srednje Evrope.

Larve komaraca brže se razvijaju kada je toplo. Istraživački tim je na primjeru tigrastog komarca izračunao da će se pogodna staništa insekata širiti u Evropi zavisno od temperature.

Naučnici su ispitali i kako različita temperatura utiče na prenos patogena. Studija otkriva da će, čak i uz porast globalne temperature za manje od dva stepena Celzijusova, prevladavti klimatski uslovi koji pogoduju prenosu zaraznih bolesti u u gotovo svim dijelovima Evrope.

Zbog toga, naučnici preporučuju edukaciju stanovništva, ali smatraju da je neophodno edukovati i ljekare u oblasti vakcinacije, dijagnostike i terapija za zarazne tropske bolesti - prenose naučni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana