Evropa Dan pobjede nad fašizmom obilježava na zatvorenim ceremonijama

Srna
Evropa Dan pobjede nad fašizmom obilježava na zatvorenim ceremonijama

LONDON - Lideri širom Evrope obilježiće danas 75. godišnjicu od Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu na zatvorenim ceremonijama, pošto je veći dio kontinenta i dalje pod mjerama blokade zbog virusa korona.

U Britaniji će biti održana dva minuta ćutanja, a potom će se građanima obratiti kraljica Elizabeta. Zatvorene ceremonije održaće i lideri Francuske i Njemačke Emanuel Makron i Angela Merkel.

Biće održani još neki događaji, ali su velika javna okupljanja zabranjena, prenio je Bi-Bi-Si.

Osmog maja 1945. godine Velika Britanija i njeni saveznici su formalno prihvatili bezuslovnu predaju nacističke Njemačke poslije skoro šestogodišnjeg rata.

Makron će tim povodom položiti vijenac na grobu neznanog junaka u Parizu, a ceremoniji će prisustvovati manji broj zvaničnika.

Merkelova će voditi ceremoniju u njemačkom centralnom memorijalnom centru. Za stanovnike Berlina proglašen je javni praznik, ali ta mjera ne važi u ostatku zemlje, prenio je Bi-Bi-Si.

Slične proslave održavaju se 9. maja u nekoliko zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, uključujući Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin planirao je veliku vojnu paradu u Moskvi za subotu, 9. maja, kojoj je trebalo da prisustvuju predsjednici Francuske i Kine. Događaj sa 15.000 vojnika je odgođen zbog pandemije virusa korona.

Umjesto toga biće održan prelet vojnih aviona, a Putin će položiti cvijeće u memorijalnom centru nedaleko od Crvenog trga u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana