Evo iz koje zemlje su žene na vrhu svjetske liste u konzumaciji alkohola

GS
Foto: Twitter

Žene u Velikoj Britaniji su na vrhu svjetske liste kada je riječ o konzumiranju alkoholnih pića, navodi se u izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U pomenutoj studiji upoređivana je potrošnja alkohola u 33 zemlje, a kada je riječ o Britankama istraživanja govore da 26 odsto njih pije najmanje šest alkoholnih pića u jednom intervalu najmanje jednom mjesečno.

Kod britanskih muškaraca taj rezultat mnogo je veći i iznosi 45 odsto. Kada je riječ o kombinaciji oba pola, Ujedinjeno Kraljevstvo je ukupno rangirano na trećem mestu sa Luksemburgom na rang listi opijanja, iza Rumunije i Danske. S tim u vezi, izvršni direktor organizacije "Alkohol čejndž UK" Dr Ričard Pajper rekao je "alkohol prouzrokuje previše štete u Britaniji", što se, kako kaže, ipak može u "potpunosti eliminisati".

- Postoji ogromna potreba da vlada uvede mere za koje znamo da će smanjiti štetu od alkohola i spasiti živote, kao što su odgovarajuća kontrola marketinga alkohola i njegovo jasnije označavanje - navodi Pajper.

Izvještaj OECD-a je takođe otkrio da odrasli u Velikoj Britaniji češće kažu da puše u poređenju sa drugim zemljama, ali uprkos tome imaju nižu stopu pušenja od prosječnog, prenosi 24sedam

Trenutno je samo 12,7 odsto pušača u Velikoj Britaniji, u poređenju sa prosjekom OECD-a od 16 odsto. Međutim, skoro jedna od 20 odraslih osoba (4,9 odsto) rekla je da redovno puši, u poređenju sa prosjekom od 3,2 odsto.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana