Eskobarov nilski konj stradao u udesu

Tanjug
Eskobarov nilski konj stradao u udesu

BOGOTA - Nilski konj koji je pripadao bivšem narko bosu Pablu Eskobaru uginuo je nakon što ga je na autoputu udarilo terensko vozilo.

Kolumbijske vlasti su objavile da je nilski konj uginuo na licu mjesta, dok je osoba u vozilu dobila pomoć od prolaznika, nakon sudara sa velikom životinjom, na putu između Medeljina i Bogote, prenio je CNN.

Kako je navedeno, "situacije poput ovih ukazuju da prisustvo nilskih konja u regionu predstavlja problem za društvo i životnu sredinu, što zahteva međuinstitucionalnu saradnju za traženje sveobuhvatnih i pravovremenih rješenja.

Eskobar je nilske konje doneo u Kolumbiju krajem 1980-ih godina, ali nakon njegove smrti 1993. godine životinje su ostavljene da slobodno lutaju po vrućoj, močvarnoj oblasti Antiokija, gdje su lokalne vlasti bile nemoćne da obuzdaju njihovo razmnožavanje.

Nedavno su kolumbijske vlasti odlučile da uklone 70 takozvanih "kokainskih nilskih konja" koji su pripadali narko bosu Pablu Eskobaru, što će ovu južnoameričku državu koštati oko 3,5 miliona dolara.

Od prvobitna četiri nilska konja koja su pobjegla sa Eskobarovog seoskog imanja danas postoji oko 130, što je najveća populacija van Afrike.

Bez prirodnih predatora koji bi ih držali pod kontrolom, njihova populacija će nastaviti eksponencijalno da raste, a jedna studija procijenila je da će do 2034. godine nilskih konja biti 1.400.

Vlasti su saopštile da planiraju da uhvate i premjeste skoro polovinu nilskih konja u narednim mjesecima, od kojih 10 ide u utočište Ostok u sjevernom Meksiku, a 60 u još neimenovani objekat u Indiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana