Elizabeta Druga popularnija nego ikad

Dojče vele
Elizabeta Druga popularnija nego ikad

Engleska kraljica obilježila je 60. godina od dolaska na tron, i time je Elizabeta Druga postala monarh sa najdužim stažom u Evropi.

Kraljice i kraljevi postoje u još šest evropskih država i mahom su poodmaklih godina.

Kraljica Elizabeta, koju prijatelji od milja zovu Lilibet, i 17 članova njene porodice važe za najpoznatiju kraljevsku porodicu u Evropi.

Elizabeta Druga već šest decenija je na tronu i još ne namjerava da ga napusti. Ankete pokazuju i da je popularnija nego ikad.

Navodno joj je namjera da obori rekord kraljice Viktorije, koja je u pretposljednjem vijeku vladala 63 godine.

Britanska kraljevska kuća nije jedina u Evropi. U Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Belgiji, Španiji i Holandiji šefovi država su takođe kraljevi.

Oni se ne biraju, oni položaj nasljeđuju, bez obzira na to što su njihove države parlamentarne demokratije.

Monarhije su se održale u onim zemljama u kojima je proteklih 150 godina uglavnom vladao mir, ocjenjuje istoričarka plemstva Monika Vinfort.

- Monarhije još uvijek postoje u zemljama u kojima nije bilo nikakvih promjena i revolucija u klasičnom smislu i u kojima su svjetski ratovi imali drugu težinu - objašnjava ona.

Najbolji primjer je Danska u kojoj ustavna monarhija opstaje jer većina stanovništva nije za njeno ukidanje. Isto važi i za Veliku Britaniju, u kojoj prema anketama čak 80 odsto građana želi da zadrži dvor, krunu i kraljicu.

- Prirodno državno uređenje u Evropi je zapravo monarhija, čija je tradicija duga više stotina godina - ističe Vinfortova.

Jedina republika slične starosti je Švajcarska. U svim ostalim državama to političko uređenje vlada tek u proteklih nekoliko decenija.

U Španiji je monarhija bila prekinuta dolaskom fašističkog diktatora franka. Huan Karlos je na tronu od 1975. godine.

U Belgiju se monarhija vratila 1830. nastankom nove države.

U Danskoj od 1448. godine vlada familija Šlezvig-Holštajn-Sonderburg-Gliksburg. Kraljica Margareta Druga tako je na čelu najstarije dinastije u Evropi.

Sve današnje evropske kraljice i kraljevi poodmaklih su godina. Najmlađi je švedski kralj Karl Gustav Šesnaesti koji ima 66 godina. U idućih deset do dvadeset godina evropske monarhije očekuje smjena generacija.

Ali, opasnosti nema, nasljednika je dovoljno, navodi Dojče vele.

Norveška

U Norveškoj su kraljevi na čelu zemlje još od srednjeg vijeka, s tim što su od 1370. godine često dolazili iz drugih zemalja. Tek 1991. je za kralja izabran rođeni Norvežanin Harald Peti.

PRIREDIO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana