El Ninjo najverovatnije stiže ove godine: Kako će se ovo odraziti na temperature i klimu?

G.S.
El Ninjo najverovatnije stiže ove godine: Kako će se ovo odraziti na temperature i klimu?

Svjetska meteorološka organizacija je najavila da bi El Ninjo mogao da nastupi u narednim mjesecima. Šta to u stvari znači za našu planetu?

Sve je vjerovatnije da će u toku ove godine doći do El Ninja, zagrijavanja tropskog Pacifika, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija. Međutim, kako ovaj klimatski fenomen ima mnogo širi odjek, moguće je da će El Ninjo u regionima širom svijeta doprinijeti mjerenju rekordnih temperatura, piše National Geographic.

La Ninja, hladna faza složenije pojave El Ninjo - Južna oscilacija (El Niño - Southern Oscillation, skraćeno ENSO), se okončala poslije tri godine, a tropski Pacifik trenutno se nalazi u neutralnoj fazi. Ipak, nju bi uskoro mogla da zamijeni topla faza, El Ninjo.

Kako se navodi, postoji 60 odsto vjerovatnoće da se tranzicija odigra u periodu od maja do jula. Prema aktuelnim prognozama meteorologa, vjerovatnoća raste na 80 procenata u periodu od jula do septembra.

Za sada nema indikacija o tome koliko dugo će El Ninjo trajati i koji će biti njegov intenzitet, ali ova pojava mogla bi da produbi rizike sa kojima se planeta suočava usljed klimatskih promjena.

- Doživjeli smo osam najtoplijih godina u istoriji mjerenja bez obzira na hlađenje izazvano La Ninjom u protekle tri godine koje je djelovalo kao privremena kočnica porastu temperature - kazao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije, Peteri Talas.

“Razvoj El Ninja će najvjerovatnije dovesti do novog skoka u globalnom zagrijavanju i povećati šansu za obaranje temperaturnih rekorda.”

Prema izvještaju Svjetske meteorološke organizacije, 2016. je bila najtoplija godina do sada zbog “dvostrukog udarca” snažnog naleta El Ninja i zagrevanja koje su prouzrokovali ljudi kroz oslobađanje gasova sa efektom staklene bašte.

Uticaj tople ENSO faze uglavnom se primijeti u godini nakon njenog javljanja, pa se tako očekuje da posljedice budu očitije tokom 2024. godine.

- Treba da se pripremimo za razvoj El Ninja koji se često povezuje sa rastućim vrućinama, sušom i padavinama u različitim dijelovima svijeta - upozorio je Talas i dodao da bi moglo da dođe i do povećanja vremenskih ekstrema.

El Ninjo predstavlja prirodni fenomen koji se javlja periodično, na svakih dvije do sedam godina, i doprinosi zagrijavanju površine Tihog okeana u tropima. Epizode traju između devet i 12 meseci.

Tokom El Ninja, dolazi do porasta u padavinama na jugu Južne Amerike i u južnim predjelima Sjedinjenih Američkih Država, kao i na rogu Afrike i u centralnoj Aziji.

Nasuprot tome, moguće su surove suše u Australiji, Indoneziji i u južnoj Aziji. Dok u centralnim i istočnim delovima Tihog okeana El Ninjo može podstaći formiranje uragana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana