Džihadisti se boje djevojaka

Srna
Džihadisti se boje djevojaka

Bagdad - Ogranak kurdske milicije "JPG" - "Jedinice za zaštitu žena" formiran je prije tri godine i smatra se vitalnom snagom za oslobađanje grada Kobanija na granici između Turske i Sirije.

Jedinica sada ima oko 10.000 dobrovoljaca.

Jedan od vojnih lidera jedinice 21-godišnja Telhelden rekla je da i sada predstavlja "spektakl" to što žene mogu da budu prednost u borbi protiv "Islamske države".


"Oni misle da se bore u ime islama i da neće otići u raj ako ih ubije žena. Jednostavno rečeno, boje se djevojaka", kazala je Telhelden, čije ratno ime na jeziku Kurda znači "osveta".

Telhelden je za američki Si-En-En izjavu dala na prvoj liniji sukoba u provinciji Al Hasakah odakle su ona i njena jedinica nedavno izbacile ekstremiste.

Vojni uspjesi žena su daleko od uloge koju im "Islamska država" daje pod svojom upravom, gdje muslimanke već sa devet godina mogu "legitimno" da se udaju za militante a one koje su iz vjerskih manjina budu silovane i zarobljene.

Nedavno je "Islamska država" objavila manifest na arapskom jeziku gdje opisuju "sjedeću" ulogu žene kao domaćice, supruge i majke žestoko kritikujući zapadne žene i ljudska prava kojim je predviđena ravnopravnost polova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana