DW: Novi senator za kulturu u Berlinu – hevi metalac i kul tip

GS
Foto: Pixabay

Nakon završene gimnazije najprije je izučavao metalurški zanat, a potom nekoliko semestara studirao politiku, istoriju i ekonomiju, dok mu se nije ukazala prilika za karijeru muzičara

Bio je redar u klubu, pjevač metal benda i nekada član Zelenih, koje je napustio nakon spora u partiji oko bombardovanja Srbije 1999. Džo Čialo je od 2016. u CDU, a sada je i senator za kulturu u gradu-pokrajini Berlinu.

Kao čovjek koji nije „odrastao“ u politici, Džo Čialo donosi svjež vazduh i nove perspektive za jednu od vodećih evropskih kulturnih prestonica, piše Dojče vele.

Tek je od 2016. član Hrišćansko-demokratske unije, 2021. se kandidovao za njemački Bundestag i bio dio „tima za strategiju“ tadašnjeg kancelarskog kandidata Armina Lašeta. Lašet je izgubio izbore, a Čialo ostao bez mandata u Bundestagu.

Od 2022. je član predsjedništva CDU na saveznom nivou. Sada će obavljati dužnost berlinskog senatora za kulturu.

Čovjek koji zarađuje kulturom

Čialo sa sobom donosi životno iskustvo – iz stvarnog života, ne iz političkog balona. Rođen je u Bonu 1970. godine kao sin tanzanijskog diplomate. Kasnije je dobio njemačko državljanstvo. Njegovi roditelji nastavili su da putuju svijetom kao diplomate, a ostavili njega i brata u Salezijanskom internatu Don Bosko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana