Dolar nastavio da tone, evro na mjesečnom maksimumu

Tanjug
Foto: Arhiva

LONDON – Američki dolar je nastavio da tone danas, pošto je apetit investitora za ulaganjem u rizičnu imovinu ojačao podržan ohrabrujućim ekonomskim podacima i klađenjem tržišnih aktera da će Federalne rezerve usporiti pooštravanje monetarne politike.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, na putu je da zabeleži u maju mjesečni pad od 1,5 posto, prvi u poslednjih pet mjeseci, ali u odnosu na početak ove godine ostaje i dalje u plusu od oko 6,0 procenata, izveštava Rojters.

Prema poslednjim raspoloživim podacima sa valutnih berzi, dolar je oslabio danas prema korpi valuta za četvrtinu procenta na 101,44 poena.

Očekuje se da će berzanska aktivnost danas biti slaba, jer su američka tržišta akcija i obveznica zatvorena zbog državnog praznika Dana sećanja. Evro je se kreće oko jednomesečnog najvišeg nivoa prema američkoj valuti, i trguje za 1,0770 dolara, što je porast od 0,3 procenta, dok je japanski jen skliznuo za 0,2 posto na 127.330 jena za dolar.

Britanska funta je naprredovala prema dolaru za 0,1 odst na 1,26400 dolara. Pažnja investitora na berzama biće ove nedelje usmerena na objavu niza ekonomskih podataka raznih zemalja, koji bi mogli da ukažu na izglede globalnog rasta, pri čemu se očekuju pokazatelji o broju novootvorenih radnih mesta u SAD i indeksi kineskih menadžera nabavke u proizvodnom i uslužnom sektoru.

Takođe, danas treba da budu objavljeni pokazatelji o inflaciji u Nemačkoj, pri čemu su ekonomisti u anketi Refinitiva procenili da će ona iznositi 8,0 posto međugodišnje u maju, nakon što je prošlog meseca dostigla najviši nivo u minule četiri decenije od 7,8 procenata.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana