"Djevojka sa bisernom minđušom" na meti klimatskih aktivista

Tanjug
"Djevojka sa bisernom minđušom" na meti klimatskih aktivista

HAG- Čuvena slika Johanesa Vermera "Djevojka sa bisernom minđušom", danas se našla na meti klimatskih aktivista koji posljednjih nedjelja koriste umjetnička djela da bi izrazili protest, ali je remek-djelo ostalo neoštećeno.

 Aktivista koji se bori protiv klimatskih promjena zalijepio je danas svoju glavu za staklo koje pokriva poznato remek djelo "Djevojka sa bisernom minđušom" holandskog slikara Johanesa Vermera van Delfta u muzeju Maurićejs u Hagu, saopštila je galerija muzeja dodajući da djelo nije oštećeno.

Drugi aktivista je zalijepio njihove ruke na zid pored pomenute slike nastale 1665. godine i prosuo tečnost neutvrđenog sastava na sliku, prenio je Rojters.

Policija je obavještena i uhapsila je tri Belgijanca u vezi sa tim slučajem zbog nanošenja štete javnom vlasništvu.

Na video snimcima na internetu vidi se kako jedan čovjek u muzeju u Hagu kaže: "Kako se osjećate kada vidite nešto lijepo i neprocjenjivo kako biva očigledno uništavano upravo pred vašim očima? To je isto osjećanje kada vidite kako se uništava planeta."

Na videu je zatim zabilježeno kako dva čovjeka napuštaju muzej u pratnji policije.

Pomoćnik holandskog ministra kulture Gunaj Uslu izjavio je da napad na umjetnička djela nije pravi način za borbu protiv klimatskih promjena.

Ekološki aktivisti su ranije ovog mjeseca prosuli supu na sliku "Suncokreti" Vinseta van Goga u Londonskoj Nacionalnoj galeriji, ali slika takođe nije oštećena jer je bila zaštićena staklom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana