Djevojčica preživjela šest dana u sibirskoj šumi

Agencije
Djevojčica preživjela šest dana u sibirskoj šumi

Moskva - Djevojčica (14) iz Rusije Jana Tomačeva preživjela je sama šest dana u sibirskoj šumi, nakon što se izgubila dok je brala bobice.

Iako je već svaka nada nestala, djevojčica je pronađena živa šestog dana obimne potrage, u nedjelju u divljini ruskog Krasnojaškog regiona, nakon što je lutala šumom šest dana.

U potrazi je učestvovalo više stotina ljudi - spasioci, volonteri, više od 230 policajaca, članova Nacionalne garde i vojske.

Stotine kvadratnih kilometara guste tajge, putevi, kao i zemljište uz rijeke pretraženi su uz pomoć 17 terenskih vozila. U potragu su bili uključeni i helikopteri, dronovi i žiroplan.

Kako izvještavaju lokalni mediji, pozivajući se na izvore iz Ministarstva za vanredne situacije, mala Jana je pronađena izuzetno iscrpljena te je ubrzo prebačena u bolnicu u Krasnojarsku.

Jana je nestala prošlog ponedjeljka, nakon što je otišla sa majkom i starijim sestrama u berbu šumskih plodova. Navodno, svaka je krenula u različitom pravcu, a kada se najmlađa Tomačeva nije pojavila do uveče, porodica je digla paniku.

- Djevojčica se izgubila u veoma divljoj oblasti, šuma je tamo kao zid. Dovoljno je da hodate deset kilometara i da ništa poslije ne vidite - rekao je jedan od spasilaca.

Osim toga, ističe se i da je u toj oblasti trava toliko visoka da je iz vazduha gotovo nemoguće vidjeti ikoga.

- Čak i da je na dva metra od vas ne biste je primijetili - navode iz grupe koja je organizovala potragu volontera.

Nakon prva dva dana potrage situacija se dodatno zakomplikovala. Pala je velika kiša i psi su trag devojčice izgubili u blatu.

- Mala Jana nije baš dobro poznavala šumski teren, osim nekoliko puteva koje joj je pokazala njena majka - rekao je predsjednik opštine sela Čindat Nikolaj Alin, s kojim su lokalni mediji radili intervju za vrijeme potrage.

Dodao je da je ove godine na tom području bilo jako malo plodova i pečuraka, a zemlja je previše vlažna za vatru.

Međutim, na kraju se ispostavilo da su upravo bobičasti plodovi i pečurke bili ti koji su devojčicu održali u životu skoro sedam dana. Ona je takođe uspjela da se izbori sa rojevima komaraca i mušica, kao i da izbjegne mnoge medvjede i druge šumske zvijeri koje žive na tom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana