Djeca u Brazilu ubijaju i prodaju drogu da bi preživjela

Agencije
Djeca u Brazilu ubijaju i prodaju drogu da bi preživjela

Rio de Žaneiro - Sao Paulo i Rio de Žaneiro su dva najveća brazilska grada i sjedišta najorganizovanijih uličnih bandi u svijetu u čije su odrede smrti uključena i djeca.

U Sao Paulu djeluje "Primero komando du kapital", grupa koja je od 1993. godine, kad je osnovana, okupila 13.000 članova, od kojih je čak 6.000 u brazilskim zatvorima.

Bandu su utemeljila osmorica fudbalskih navijača koji su prije dvadesetak godina zbog nereda završili u zatvoru, dok "Komando Vermeljo", za razliku od njih, ima političke temelje. Osnovali su ih lijevo orijentisani politički zatvorenici, protivnici vojnog režima koji je u Brazilu bio na vlasti od 1964. do 1985.

Uz "Komando Vermeljo", najjaču kriminalnu organizaciju, u Riju se za teritoriju bori i njihova frakcija "Terserio komando", a tu su još i "Amigos dos amigos" ili "Prijatelji nad prijateljima". I to nije sve, s njima tek počinje beskonačna lista uličnih bandi koje se udružuju po raznim osnovama, a sve počinje ili završava u favelama - gradskim četvrtima u kojima žive najsiromašniji slojevi društva.

U Riju, "čarobnom gradu", koji posjećuju milioni turista, podjela na bogate i siromašne vidi se na svakom koraku, a kriminal cvjeta na svakoj strani.

Zastrašujuća je činjenica da su najbrojniji i najbrutalniji golobradi dječaci, i nerijetko djevojčice, kojima je to jedini način da prežive i opstanu. U Brazilu ih zovu molekes - mangupi. Još 1992. godine na ulicama brazilskih gradova bilo ih je osam miliona.

Sve su to uglavnom djeca bez roditelja koja u svijet kriminala ulaze već s 10 do 12 godina, a najčešće ne dožive više od 25 godina. Ako i imaju roditelje, oni im ne brane da se pridružuju uličnim bandama, jer značajno pridonose kućnom budžetu. Ta djeca doslovno spavaju na ulici i moraju da pripadaju nekoj bandi kako bi imali zaštitu.

Budući da su neprekidno na ulici, najčešća su meta obezbjeđenja koje angažuju poslovni ljudi i pripadnici bogatih slojeva brazilskog društva kako bi mogli bezbrižno hodati ulicom. Policija godinama upada u favele, ali trgovinu drogom nisu uspjeli ni približno da zatru.

- Neće nas nikad zaustaviti, jer ovo je jedini način da preživimo. Imam majku, ženu i troje djece i moram nekako da ih izdržavam. Ovo je samo policijska predstava za svijet - rekao je samouvjereno klinac s fantomkom preko glave držeći u rukama "kalašnjikov".

Ipak, pustio je snimatelje u kuću.

- Ova četiri kilograma kokaina miješamo s još toliko praška za pecivo. Ubacimo u mikser i zatim prosijemo, a onda u smjesu dodamo ampule adrenalina. Gram kokaina je pet, a marihuane dva dolara. Ako nas policija i dalje bude maltretirala, izazvaće rat u Riju - ispričao je mladić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana