Djeca gledaju ubistva, a majke aplaudiraju

Agencije
Djeca gledaju ubistva, a majke aplaudiraju

Pariz - Djeca čiji su se roditelji pridružili Islamskoj državi u Siriji morala su da gledaju zločine koje su činili džihadisti, dok su njihove majke aplaudirale zvjerstvu, priča Sofi Kasiki, koja je uspjela da pobjegne iz Rake.

Rođena je u Kongu, odrasla u Francuskoj, a onda se preobratila u islam, otišla u Siriju i doživjela traumu koja će je pratiti do kraja života.

Kasiki je nekoliko mjeseci provela u Raki, gradu koji Islamska država smatra svojom prestonicom, a na put džihada povela je i četvorogodišnjeg sina.

- Mrzila sam samu sebe, osjećala sam ogromnu krivicu, pitala sam se kako mogu da nastavim da živim sa saznanjem da sam svog sina odvela u Siriju. Mrzila sam one koji su manipulisali sa mnom, one koji su iskoristili moju naivnost i nesigurnost - rekla je Sofi.

Ona je rođena u Kongu, a sa devet godina se preselila u Pariz. Radila je kao socijalni radnik, pomagala je porodicama migranata, a onda je odlučila da pređe u islam.

Upoznala je trojicu mlađih muslimana, oni su se potom pojavili u Siriji, pokušavala je da ih nagovori da se vrate u Francusku, ali je potom došlo do obrta.

- Mislila sam da ja kontrolišem situaciju, ali sam ubrzo shvatila da su oni obučeni da regrutuju ljude poput mene. Iskorišćavali su moje slabosti, znali su da sam siroče i da sam prešla u islam. Znali su koliko sam nesigurna - ispričala je Sofi.

Suprugu je rekla da mora otputovati u Istanbul, povela je i sina, ali je ubrzo promijenila rutu i stigla u Siriju, odnosno defakto prestonicu Islamske države, grad Raku.

- Molila sam da me puste kući, ali su mi odgovorili da žena sa djetetom ne može nigdje da ide, da će me ubiti ili kamenovati. Jedan Francuz je htio da odvede mog sina u džamiju, rekla sam mu da pomjeri ruke s njega, a onda me je udario. Odveo nas je u zatvor. Djeca su tu gledala ubistva, a majke su aplaudirale - dodala je Sofi.

Odlučila je da pobjegne kada je shvatila da joj džihadisti pripremaju vjenčanje. Sakrila ih je lokalna porodica, a jedan Sirijac ih je potom motorom prebacio do Turske. Ubrzo se vratila u Pariz, gdje je dva mjeseca provela u zatvoru.

Ubijen jedan od vođa IS-a u Iraku

Jedan od vođa Islamske države u Iraku Asi Ali Muhamed el Ubejdi ubijen je u Anbaru.

Kako navodi mreža Ratnih medija koja djeluje pri iračkom Ministarstvu odbrane, Ubejdi je poginuo u vazdušnom napadu koji je izveden na području Bervane na zapadu Anbara.

On je bio jedan od predstavnika IS-a koji su pobjegli iz zatvora Abu Graib u Bagdadu. El Ubejdi je bio zamjenik lidera IS-a u Iraku Abubakira al Bagdadija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana