Dijamantski jubilej u portretima

priredio: Milenko Kindl
Dijamantski jubilej u portretima

U Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu, povodom dijamantskog jubileja kraljice Elizabete, izloženo je 60 njenih formalnih i neformalnih portreta nastalih tokom njenih 60 godina na vlasti.

 

Na izložbi "Kraljica: Umjetnost i slika" (The Queen: Art and Image) su portreti mnogih renomiranih, svjetskih umjetnika, a publika će biti u prilici da vidi kako su kraljicu doživjeli umjetnici kao što su konceptualni stvaraoci Gilbert i Džordž, Endi Vorhol i Džerard Rihter.

Izložba otkriva mnoge aspekte jedne kraljice, koja je poslije šest decenija na prestolu ipak ostala neka vrsta misterije.

- Kraljica je i dalje fascinantan lik, enigma. Ovo su slike ispitivanja. Neke od njih zaista pitaju: Da li nam treba kraljica? - rekao je za AFP Pol Murhaus, kustos izložbe koja je imala svoju turneju po Velikoj Britaniji, a konačno je otvorena i u Londonu.

Snimci kraljice na doručku sa njenom porodicom ili dok obavlja papirološke poslove sa svojom sekretaricom naći će se pored tradicionalnih portreta u okviru kompletne postavke.

Neke fotografije koje se nalaze na izložbi prikazuju najveće krize kroz koje je prošla kraljevska porodica, kao što su tri razvoda kroz koja su prošla tri od četiri kraljičina djeteta.

Na izložbi se nalazi i slika na kojoj je kraljica koja stoji u kabanici i koja kontroliše šta je ostalo poslije razornog požara 1992. godine koji je zahvatio kraljičin omiljeni zamak, Vindzor.

Jedna od slika prikazuje kraljicu i njenog supruga princa Filipa kako stoje ispred kapije Bakingemske palate među velikom gomilom cvijeća koja je ostavljena u čast princeze Dajane koja je poginula 1997. godine.

Slika Lusijana Frojda iz 2001. godine ističe kraljičino iskustvo i starost, a Hju Lok je uradio njen vudu portret koji je prikazuje sa širokim žutim očima.

Lok je rekao da on nije ni republikanac ni monarhista, ali se osjećao čudno dok je odrastao u Južnoj Africi gdje su njegovi udžbenici bili ukrašeni kraljičinim slikama, jer je to bila britanska kolonija.

- To je čudna stvar. Glavni u državi ti je bijel, dok su stanovnici zemlje crni - rekao je on.

Vizuelni umjetnik Kris Levin je uslikao kraljicu sa zatvorenim očima nazvavši ovu sliku "Lakoća postojanja" i rekao je da osjeća istinsku ljubav prema njoj.

- Ona je veoma draga stara dama - rekao je on.

Fotograf Patrik Ličfild kraljicu je uslikao kako se smije na palubi svoje omiljene kraljevske jahte "Britanije", dok je američki fotograf Eva Arnold uslikala kako gleda ka nebu držeći veliki kišobran.

Oličenje elegancije

- Prvi portreti mlade kraljice, prikazani takođe na izložbi, iz 1950-tih su oličenje elegancije. Ljudi su vidjeli Dajanu kao glamuroznu i sada Kejt Midlton prolazi kroz to - kaže Murhaus, dodavši da su zaboravili da je i kraljica sa 24 godine bila atraktivna žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana