Danska: Prva lego škola na svijetu

Agencije
Danska: Prva lego škola na svijetu

Za veliki broj ljudi nešto poput Lego škole je ultimativna dječija fantazija. Ta fantazija će za djecu u Danskoj uskoro postati stvarnost. U avgustu će preuređena zgrada u Bilundu postati prva Lego škola na svijetu, prenijele su agencije.

Otvaranje ove škole je ideja vlasnika kompanije Lego, Kjelda Kirka Kristiansena, koji se nada da će škola pomoći gradiću u seoskoj oblasti Jutlanda da postane dječija prestonica zemlje.

Internacionalna škola u Bilundu kombinovaće internacionalni i danski školski sistem, a Lego će naglasiti kreativnost i igru.

Centrirana oko "učenja baziranog na pitanjima", osnovna ideja je da se djeca motivišu da smišljaju sopstvena pitanja.

- U drugim školama uče vas da položite ispite, dok vas u Skandinaviji uče da mislite - kaže jedan od roditelja iz Bilunda.

Glavna nada škole je u kombinovanju ovog slobodnog i lakog pristupa učenju sa Lego istraživanjima dječijeg razvoja i internacionalnim školskim sistemom.

Učenici će tako imati alat da istovremeno "misle" i "rade".

Direktor škole je britanski fizičar Ričard Metjus, koji je upravljao školama širom svijeta.

- Ostavljanje vremena za kreativnost i igru i dovođenje u stanje toka je središte Legove filozofije, a eksperimentisaćemo i sa drugim idejama. Ipak, imamo i odgovornost, dječije obrazovanje je na prvom mjestu, a nekad su stare metode najbolje - kaže Metjus.

Škola u Bilundu je samo jedan od dugog niza projekata koje porodica Lego sponzoriše za ovaj gradić od šest hiljada stanovnika.

Gradić je tako dobio drugi najveći aerodrom u Danskoj, a radi se i na izgradnji crkve, javnih infrastruktura, biblioteke i pozorišta.

Škola će biti otvorena od avgustu za djecu od tri do sedam godina, dok će se učenici do 16 godina pridružiti do 2015. godine.

Vlada će plaćati dvije trećine školarine, a roditelji ostatak (oko 400 evra mjesečno).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana