Danska prekršila propise zbog zlouptrebe naziva "feta"

Srna
Foto: arhiva

BRISEL – Danska je prekršila zakon EU time što nije spriječila lokalne kompanije da proizvode i izvoze van EU bijeli sir označen kao "feta", izjavio je danas savjetnik najvišeg evropskog suda.

Mišljenje pravobranioca Tamare Kapete u Sudu pravde Evropske unije /CJEU/. sa sjedištem u Luksemburgu, uslijedilo je tri godine nakon što je Evropska komisija tužila Dansku zbog ovog pitanja. "Feta" je registrovana kao proizvod sa zaštićenom oznakom porijekla /ZOP/ od 2002. godine u EU i može se proizvoditi samo u Grčkoj prema setu proizvodnih specifikacija.

Grčka kaže da je feta njeno kulturno naslijeđe, jer se od nje proizvodi sir od ovčijeg i kozjeg mlijeka već 6.000 godina. Kapeta je rekla da Danska nije ispunila svoje obaveze prema zakonima EU jer nije reagovala u slučaju danskih proizvođača koji su koristili registrovani naziv "feta" za sir namijenjen za izvoz u treće zemlje. Ona je odbacila argument Danske da se zabrana izvoza može smatrati preprekom trgovini.

"Glavna ideja koja stoji iza te uredbe je poboljšanje položaja poljoprivrednih proizvođača EU kroz pružanje zaštite intelektualne svojine na proizvode koji uključuju tradicionalne načine proizvodnje“, rekla je Kapeta. CJEU, koji će donijeti odluku u narednim mjesecima, slijedi takve neobavezujuće preporuke u četiri od pet slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana