Danas je svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

GS
Danas je svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. novembra svake godine širom Evrope i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma i protestovanjem protiv savremenih oblika fašizma i antisemitizma.

Dana 9. novembra 1938. godine nacistička Njemačka počela je pogrom protiv jevrejskog naroda.

Opljačkani su jevrejski domovi, ali i trgovine, gradovi i sela, dok su jurišnici SA i građani uništili maljevima zgrade ostavivši iza sebe ulice prekrivene komadićima slomljenih prozora — odatle porijeklo naziva "Kristallnacht'' ili Kristalne noći.

Ubijen je 91 Jevrej, a 30.000 jevrejskih muškaraca, četvrtina svih židovskih muškaraca u Njemačkoj, odvedena je u koncentracijske logore gdje su bili mučeni mjesecima, a više od 1.000 je pritom umrlo.

Opljačkano je 1.668 sinagoga, a 267 je zapaljeno. Samo u Beču je uništeno 95 sinagoga ili molitvenih domova.

Kristalnonoćni pogrom smatra se simboličkim početkom sistemskog iskorjenjivanja jevrejskog naroda koji je počeo diskriminacijom i isključivanjem njemačkih jevreja još 1933. godine i na kraju doveo do ubistva miliona pripadnika jevrejskog naroda i takozvanih "neprijatelja njemačke države": homoseksualaca, kriminalaca i "asocijalnih" ljudi, članova raznih religijskih zajednica, ljudi s mentalnim tegobama, političkih ''prestupnika'' poput komunista i socijalista, španskih republikanskih izbjeglica, manjina poput Roma i Sinta, te ostalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana