Naftna mrlja u Crnom moru mnogo šira nego što se mislilo

SRNA
plaža zagađena naftnom mrljom
Foto: flickr.com | plaža zagađena naftnom mrljom

MOSKVA - Naftna mrlja kod ruske obale Crnog mora tokom vikenda proširila se na područje od gotovo 80 kilometara kvadratnih i mnogo je veća nego što se ranije mislilo, saopštili su naučnici sa ruske Akademije nauka (RAN) nakon pregleda satelitskih snimaka.

Konzorcijum "Kaspijski cjevovod" saopštio je da se isticanje goriva desilo dok je tanker koji plovi pod grčkom zastavom "Minerva Simfoni" prevozio naftu ka terminalu Južno-Ozerejvka nedaleko od Novorosiska, na jugu Rusije.

Konzorcijum, u čijem je vlasništvu terminal i prevozi naftu iz Kazahstana, ističe da se mrlja proširila na područje šire od 200 metara kvadratnih i ima oko 12 kubnih metara nafte.

U saopštenju se ističe da je širenje mrlje vrlo brzo ograničeno i da ne predstavlja prijetnju po ljude ili životinjski svijet.

Međutim, Institut za svemirsko istraživanje RAN-a saopštio je da su satelitski snimci tokom vikenda pokazali da mrlja pokriva mnogo šire područje.

"Prema njihovim proračunima, područje zagađenja nafte u vrijeme kada je snimak nastao dostiglo je skoro 80 kilometara kvadratnih.

Naftna mrlja protezala se 8. avgusta od obale ka otvorenom moru i pokriva udaljenost od oko 19 kilometara", navodi se u saopštenju RAN-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana