"Čovjek koji pada": Priča o najpotresnijoj fotografiji napada 9/11 od koje i danas prolazi jeza

GS
"Čovjek koji pada": Priča o najpotresnijoj fotografiji napada 9/11 od koje i danas prolazi jeza

Mnogo je potresnih fotografija objavljeno na dan rušenja njujorških "Blizanaca" u koje su se teroristi 11. septembar 2001. godine zaletjeli s dva aviona, ali nijedna nije izazvala toliko emocija kao "The Falling man" (Čovjek koji pada).

Neboderi Svjetskog trgovačkog centra obavijeni vatrom i dimom, Njujorčani na zemlji koji izbezumljeno gledaju što se događa, haos posvuda i on - savršeno miran u padu, zaustavljen u trenutku… Naravno, to je samo jedna od fotografija "Čovjeka koji pada", ona najupečatljivija.

Snimio ga je Rikardo Dru, fotograf Associated Pressa. Kao i mnogi drugi tog jutra u Njujorku, nije bio svjestan terorističkog napada. Vjerovao je da se dogodila neka vrsta eksplozije, porsjeća RTL.hr.

Dru se prisjetio kako je podzemnom željeznicom stigao na mjesto događaja i bespomoćno posmatrao kako deseci ljudi počinju da padaju s gornjih spratova. Njegov novinarski instinkt odmah se pokrenuo i počeo je snimati haos na zemlji i u vazduhu.

Ono što je zapravo snimio vidio je tek kad je došao kući.

-Nisam znao da imam čovjeka u tom položaju dok zapravo nisam vidio fotografiju na svom računaru. Nazvao sam jednog od naših urednika, pokazao sam mu sliku i rekao: "To je to, ovo mora biti ta slika, - ispričao je Dru.

Iako se procjenjuje kako je oko 200 osoba izgubilo život na način da su pali s gorućih tornjeva ili su se sami bacili, a mnogi su snimljeni u padu, nijedna fotografija nije izazvala toliko rekacija kao "The Falling man". Za javnost je bila previše uznemirujuća i više ju nitko nije želio objaviti.

-Ne znamo da li je umro na putu prema dole … Kažu da ćete umrijeti prije… znate, ako padnete. Ne znamo je li ga vatra natjerala da skoči, je li ga izbacila eksplozija ili je sam odabrao svoju sudbinu - kaže "Dru"koji ipak smatra da je "Čovjek" odlučio skočiti sam.

Budući da tijelo nikada nije pronađeno, kao niti od mnogih drugih, nikada nije bilo formalne identifikacije "Čovjeka koji pada". Tokom godina pojavile su se teorije o njegovom identitetu, ali niti jedna nije dokazana.

Neki ipak smatraju kako je riječ o Džonatanu Brajliju   koji je radio u restoranu Windows na 106. spratu Sjevernog tornja dok neki tvrde kako je riječ o Norbertu Hernandezu koji je radio kao poslastičar takođe u tom restoranu.

Danas "Čovjek koji pada" predstavlja mnogo više od samo sudbine jednog čovjeka toga dana.

-Nikad nisam požalio što sam snimio tu fotografiju. To je jedina fotografija na kojoj se vidi kako netko taj dan umire - rekao je Dru.

Nada se da "Čovjek koji pada" sada može izaći iz sjene nakon dvije decenije.

-To je jako tiha fotografija. Volim o njemu razmišljati kao o nekom nepoznatom vojniku.Neka predstavlja sve koji su toga dana doživjeli istu sudbinu - zaključio je.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana