Cijena zlata blizu istorijskog maksimuma

GS
Foto: Ilustracija

Rat u Ukrajini je postao najvažniji faktor koji utiče na kretanja na finansijskom tržištu.

Cijena zlata je blizu istorijskog maksimuma, jer se sve više investitora okreće ka ovom plemenitom metalu koji se smatra sigurnom investicijom koja zadržava svoju vrijednost (i) u kriznim vremenima.

Pored zlata, cijene sirove nafte, srebra, paladijuma, platine i gasa su takođe u porastu.

Cijena sirove nafte je porasla više od 10 odsto samo u proteklih pet radnih dana premašivši nivo od 100 dolara što je najviše u posljednjih osam godina. Proizvodnja nafte u Rusiji će vjerovatno opasti zbog (potencijalnih) sankcija koje bi direktno mogle biti uvedene i ruskom energetskom sektoru. Kanada, četvrti proizvođač nafte u svijetu, najavila je da će uvesti sankcije na uvoz ruske nafte, a raste pritisak i na SAD i druge zemlje da isto učine.

Paladijum je dostigao najvišu cijenu u posljednjih šest mjeseci jer je Rusija najveći svjetski proizvođač paladijuma.

Izvoz ovog izuzetno dragocjenog metala će se vjerovatno suočiti sa sličnim problemima kao i izvoz energenata. Slično je i sa platinom čija cijena takođe ubrzano raste, jer Rusija zauzima drugo mjesto po proizvodnji u svijetu, prenosi Blic.

Rat koji se dešava u Evropi bi mogao postati sve intenzivniji, ukoliko se brzo ne ostigne bilo kakav mirovni sporazum ili primirje, a uvođenje novih sankcija Rusiji bi moglo dodatno da pogura cijene plemenitih metala na više, prenosi Srpska info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana