Bregzit slama funtu za samo nekoliko sati

Agencije
Bregzit slama funtu za samo nekoliko sati

London - Odluka Britanaca na referendumu na kojem će se izjasniti o izlasku iz EU neće donijeti olakšanje ili haos samo na političnoj sceni, a jedan od ključnih pravaca njenog uticaja je sudbina britanske valute funte.

Jedna od najduže iščekivanih odluka biće poznata u četvrtak.

- Veliki i nagli pomaci vrijednosti britanske funte, akcija i zlata do kojih će vjerovatno doći, predstavljaju dobru priliku za zaradu, ali i znatan rizik - ocjenjuje kompanija "Admiral markets" - jedan od najpoznatijih trgovaca valutama i metalima.

Ukoliko prvi rezultati pokažu da je većina Britanaca glasala za napuštanje EU doći će do ekstremnih pomaka na finansijskim tržištima. Funta će vjerovatno u roku nekoliko sati oslabiti pet do deset odsto u odnosu na sve najvažnije svjetske valute, a akcije britanskih kompanija će vjerovatno još više pasti. Evro će u ovom scenariju takođe oslabiti barem nekoliko procenata, jer bi izlazak Velike Britanije izazvao strah od raspada cijele EU i nepovjerenje u zajedničku valutu. Valute koje imaju status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, kao što su američki dolar, švajcarski franak i japanski jen, naglo bi ojačale u odnosu na ostale, a posebno u odnosu na britansku funtu. Cijena zlata bi takođe naglo skočila, možda čak i desetak odsto tokom dana.

- Ali nakon početne panike i ekstremno velikih pomaka u idućim danima došlo bi do smirivanja na finansijskim tržištima i stabilizacije kursa valuta i cijena ostalih finansijskih instrumenata na vjerovatno nešto normalnijim nivoima od onih koje će biti dostignute u četvrtak uveče ukoliko dođe do 'bregzita' - navodi "Admiral markets" u opciji jedan prema kojoj Britanija izlazi iz EU.

Prema drugom scenariju u kojem Velika Britanija ostaje u EU, došlo bi do olakšanja nakon nekoliko mjeseci iščekivanja i razmišljanja o mogućim posljedicama "bregzita". Odmah pri objavi prvih podataka o rezultatu došlo bi do masovnog zatvaranja prodajnih pozicija na britanskoj funti koje su otvarane posljednjih mjeseci, što bi uzrokovalo naglo jačanje britanske valute. Budući da investitori na finansijskim tržištima smatraju da je vjerovatnost bregzita nešto manja nego što ankete pokazuju, pomak kursa funte u odnosu na ostale valute bio bi nešto manji nego u prvom scenariju. Funta bi u prvom talasu ojačala vjerovatno samo pet odsto i u mjesecima nakon referenduma nastavila bi jačanje jer bi britanska centralna banka napokon mogla početi podizati kamatne stope, što je do sada odgađala zbog rizika koji je referendum predstavljao za ekonomiju. Valute koje su posljednjih nedjelja i mjeseci jačale zbog prebacivanja kapitala u sigurna utočišta naglo bi oslabile. Cijena akcija britanskih kompanija bi skočila barem nekoliko procenata, dok bi cijena zlata naglo pala.

Akcije na evropskim berzama juče su snažno porasle usljed rastućih očekivanja da će Britanija ostati dio EU.

- Pozitivan razvoj situacije na evropskim berzama je uslijedio jer su rezultati anketa javnog mnjenja od proteklog vikenda pokazali da pristalice izlaska Britanije iz EU gube podršku - izjavio je direktor istraživačke kompanije "Aksendo markets" Majk van Dulken i dodao da veće šanse za ostanak Britanije u EU pružaju predah tržištima.

Scenario 1 – Velika Britanija ostaje u EU

- Funta u roku nekoliko sati slabi pet do deset odsto

- Cijena akcija britanskih kompanija pada još više

- Vrijednost zlata naglo skače, možda čak i desetak odsto

Scenario 2 – Velika Britanija izlazi iz EU

- Naglo jačanje funte, ali vjerovatno samo pet odsto

- Cijena akcija britanskih kompanija skače nekoliko procenata

- Vrijednost zlata naglo pada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana