Bračni par decenijama hvata naciste

Priredio: Boris Đurić
Bračni par decenijama hvata naciste

Keln - Beate i Serž Klarsfeld su ljudi od principa. Uprkos što vode život koji liči na teme romana i novela - hvatajući naciste od Kelna pa do La Paza - oni nisu htjeli da se njihova iskustva pretvore u epsku priču i preferirali su djela nad riječima.

Konačno je prošlog mjeseca objavljena knjiga Memoari koja opisuje decenije njihove potjere za nacistima. Beate i Serž su se prvi put sreli u pariskom metrou 11. maja 1960. godine, na dan kada je nacistički esesovac Adolf Ajhman uhvaćen u Buenos Ajresu. Serž je bio mladi francuski Jevrej čiji je otac stradao u Aušvicu. Beate je kćerka njemačkih roditelja, koji kao i mnogi drugi nisu pokazivali žaljenje što su glasali za Hitlera prije rata.

- Moji roditelji nisu razmišljali o žrtvama - kaže Beate. 

Serž je ubijedio Beate, koja je tada radila kao dadilja, da pronađe svoj pravi put i da postane žena od akcije. Suprotno prikazima kakve je davao Holivud, većina bivših nacista se nije skrivala u udaljenoj Patagoniji i skakali na svako kucanje na vratima. Dosta njih koji su bili stacionirani u Francuskoj imali su mirnodopske karijere u njemačkoj administraciji.

Beate je inspiraciju za svoj rad crpila iz oslobodilačke grupe “Bijela ruža”, čijim članovima su odrubljene glave u Minhenu 1943. godine jer su rasturali antinacističke letke. Posljednji tekst kojeg su napisali blizanci Sofi i Hans Šol, osnivače grupe, postala je mantra za Beate.

- Jednom kada se rat završi, moraćemo radi naše budućnosti, teško kazniti one koji su odgovorni za rat - napisali su tada blizanci Šol.

Njemačka politika zaborava, koju je Njemačka praktikovala nakon rata, bila je naročito očita kada je 1966. godine izabrala za kancelara bivšeg nacistu Kurta Kisindžera. Dvije godine kasnije Beate ga je javno ošamarila da bi čitav svijet vidio. Bila je to prva od mnogo akcija koje su Klarsfeldovi izveli. Njihove mete su ubrzo postali Nijemci koji su vodili francusku policiju tokom okupacije. Njihove akcije su često bile uspješne. Jedan od svijetlih primjera je bilo hapšenje Klausa Barbija, zvanog Krvnik Liona , u Boliviji.

Uništavali penzije

Osamdesetih godina su se Beate i Serž Klarsfeld okrenuli partnerima nacista u Francuskoj i počeli su im uništavati “mirnu penziju pored kamina”. Zbog njihovih napora Žan Legi, bivši načelnik policije u Višiju, postao je prvi Francuz koji je optužen na zločine protiv čovječnosti. Nakon njega došli su i drugi na red kao što je Moris Papon koji je uhapšen 1998. godine. Papon je proglašen krivim zbog saučesništva u zločinima protiv čovječnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana