Borba za Gadafijeve milione

Priredio: Boris Đurić
Borba za Gadafijeve milione

Santa Venera - Mutasim Gadafi, sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, ubijen je u libijskoj revoluciji 2011, a za 60 miliona dolara koji su ostali na njegovom računu u malteškoj banci Bank of Valeta vodi se prava pravna borba.

Predstavnici nove libijske vlade predali su malteškom sudu dokumenta tražeći da se desetine miliona dolara sa njegovih računa vrate u Libiju jer, kako tvrde taj novac nije pripadao Mutasimu Gadafiju, nego je ukraden od naroda i države dok je njegov otac vladao državom.

Libija optužuje Bank of Valeta za ignorisanje osnovnih pravila koja sprečavaju zapadne banke da posluju sa korumpiranim zvaničnicima ili podržavaju pranje novca. Banka je odlučila da ostvari profit iz ove veze jer su depoziti bili jeftin izvor finansiranja dok su masivne transakcije preko kreditnih kartica donosile zaradu putem naknada za korišćenje. 

Bank of Valeta, koja u vlasništvu malteške vlade i italijanskog giganta Unikredit, opovrgavaju ove tvrdnje.  Banka je saopštila da neće predati novac prije nego što se odredba o zamrzavanju Gadafijeve imovine ne ukine.

- Računi su otvoreni prije proljećne revolucije i prije nego je novac porodice Gadafi bio zaleđen. Ovi fondovi su prihvaćeni kao biznis investicija. Gadafijevi su investirali u Maltu kao što bi i u svaku drugu zemlju - rekao je ministar finansija Malte Edvard Skikluna.

Gadafijev sin je koristio viza platinum kreditnu karticu za raskošno trošenje novca. Nekada je znao u jednom navratu potrošiti 100.000 evra. Tako je u aprilu 2009. godine potrošio više od 21.000 evra na šoping u Rimu, najviše u radnjama Versaće i Dolče i Gabana. Sljedeći dan je potrošio dodatnih 8.300 evra u prodavnicama "Erme", "La Perla" i "Đorđo Armani" da bi uveče spiskao 3.300 dolara u rimskim barovima i noćnim klubovima.

Njegova majka Safija Farkaš, negira da je njen sin dobio novac ilegalnim putem. Ona tvrdi da dio novca pripada njoj kao nasljedniku Moamera Gadafija. 

Mutasim je počeo otvarati račune u malteškoj banci 2002. godine i otvoreni su u sklopu korporacija koje je on kontrolisao. Računi su narasli od 700 evra u 2002. godini na 60 miliona evra u 2011.  Kada je Mutasim ubijen u njegovom novčaniku bile su dvije viza kartice koje je izdala Bank of Valeta.

Nova biznis banaka

Rasprava u vezi sa Gadafijevim novcem dio je nedavnog talasa problema koji zapljuskuju mnoge evropske banke. Godinama se evropske banke takmiče u osvajanju novih biznisa da se ponekad povezuju sa sumnjivim pojedincima ili posluju u zemljama koje su pod međunarodnim sankcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana