Borba Olandovih dama fascinira Francuze

Glas Srpske
Borba Olandovih dama fascinira Francuze

Pariz - Francuski predsjednik Fransoa Oland nadao se da će uspjeti da svoj privatni život vodi daleko od očiju javnosti i tako se dodatno distancira od svog upečatljivog prethodnika Nikole Sarkozija, ali se čini da mu je njegova živahna prva dama poremetila planove.

Valeri Trirveler je u junu uzdrmala političku scenu Francuske i bila vijest dana svojim eksplozivnim "tvitovanjem", ali njena navodna svađa sa bivšom Olandovom partnerkom i majkom njegovih četvoro djece i dalje fascinira medije.

"Borba dama" naslov je koji je osvanuo u listu "Nuvel observater" uz fotografiju Trirvelerove i Segolen Rojal, bivše Olandove partnerke.

Jedan od udarnih naslova u francuskim medijima je "Kraljevska glavobolja" u "Parizijenu", dok nedjeljnik "Marijan" ide sa naslovom "Tajne paklenog trija".

Interesovanje za privatni život socijalističkog predsjednika podstaknuto je i objavljivanjem tri knjige u proteklih tridesetak dana i najavama drugih, u kojima se, kako tvrde njihovi autori, otkrivaju sve tajne burnih odnosa poznate trojke.

Najotrovnija je "La Favorite" Lorena Gejlsamera, bivšeg novinara koji se direktno u knjizi obraća Trirvelerovoj, dvostrukoj 47-godišnjoj raspuštenici i majci troje djece.

- Pokazali ste da ste nekonvencionalni, zaljubljivi, eksplozivni, nepredvidivi i zahtjevni. I očigledno opasni - napisao je on o prvoj dami koja nije udata za Olanda i koja i dalje radi u magazinu "Pari Mač".

 "L'Eks" Silvena Kuraža prati ovaj zanimljivi ljubavni trougao još do 1980-ih, kada je Oland bio sa Rojal ali je, tvrdi autor, bio zaljubljen i u Trirvelerovu koja je tada bila mlada novinarka. Knjiga se bavi njihovim vezama idućih nekoliko decenija, tokom kojih su Oland i Rojal napredovali i u Socijalističkoj partiji.

U to vrijeme i Trirvelerova je napredovala u karijeri, bila je voditelj televizijskih emisija i autor političkih članaka u "Pari Maču".

Zbog interesovanja i posla često su bili u kontaktu, ali su Oland i Trirvelerova romantičnu aferu započeli tek 2005. što ga, međutim, nije spriječilo da se u javnosti i dalje pojavljuje sa Rojalovom, koja je 2007. bila Sakrozijev protivkandidat na izborima.

Kada se Oland i sam kandidovao, djelovalo je da je uspio da postigne harmoniju između bivše i sadašnje ljubavnice. Dvije žene uslikane su kako se rukuju na konferenciji partije, a Rojal je u javnosti podržavala bivšeg partnera.

Oland je sebe Francuzima predstavio kao "gospodina normalnog" kako bi se udaljio od Sakrozija, čiji je burni privatni život - uključujući i razvod ubrzo po stupanju na vlast i brak sa supermodelom Karlom Bruni - nervirao mnoge.

Te nade su, međutim, uništene u junu kada je jednim jedinim tvitom Trirvelerova uspjela da napadne Rojalovu, u javnosti ukrsti rogove sa Olandom i uzdrma Socijalističku partiju.

Post na "Tviteru" djelovao je kao nevina poruka podrške političarki u borbi za mjesto u parlamentu, ali je bilo očigledno da je stvarna meta Rojalova, koja je bila protivnik disidentskog socijalističkog kandidata kome je prva dama poželjela sreću i koji je i porazio.

Tvit je izazvao medijsku halabuku u Francuskoj i mnogima potvrdio da prva dama nezavisnog uma nije zaboravila rivalku, što će predstavljati problem novom predsjedniku.

- Oland je od nje zatražio da izabere između karijere i predstavljanja Francuske, zbog čega je ona iznenada redukovala na minimum svoj posao, a to je ne čini srećnom - rekao je Kuraž.

"Normalan" predsjednik

Ni Rojalova nije mnogo srećna, kaže Kuraž, i ukazuje na nedavni intervju u kojem je rekla da je žrtva "nepravde" na junskim parlamentarnim izborima.

- Ona čeka na gest predsjednika, koji je očigledno osramoćen i čija će svaka akcija sada biti viđena kao favorizovanje - rekao je Kuraž i dodao da su Olandove nade da će biti "normalan" predsjednik nestale kao dim.

- Njegov privatni život eksplodirao mu je u lice, a povratak tih pitanja na dnevni red je brutalno i uznemirujuće pitanje za Francuze - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana