Bogatstvo u Velikoj Britaniji udvostručeno u najtežoj krizi

Tanjug
Bogatstvo u Velikoj Britaniji udvostručeno u najtežoj krizi

London - Ekonomska kriza pogodovala je najbogatijim ljudima, a tome svjedoči i istraživanje koje je pokazalo da je više od 1.000 najbogatijih građana Velike Britanije udvostručilo svoje bogatstvo od početka globalnog ekonomskog sunovrata 2009. godine.

Istraživanje koje je sproveo časopis “Sandej tajms” pokazalo je da je njihovo bogatstvo poraslo na 547 milijardi funti, odnosno 763 milijarde evra.

- Velika Britanija sa snažnom ekonomijom, izdvojenošću iz evrozone, solidnim pravnim sistemom i niskim porezima, sve više privlači najbogatije ljude iz čitavog svijeta - navedeno je u studiji.

Ova zemlja broji 117 milijardera u funtama, a njihov broj je za samo godinu porastao za 12 odsto. Oni, kako je navedeno u istraživanju, zajedno posjeduju imovinu vrijednu više od 450 milijardi evra, što nadmašuje bruto društveni proizvod Irske ili Južne Afrike.

Na čelu liste najbogatijih u Velikoj Britaniji, prema ovoj klasifikaciji, nalazi se Amerikanac ukrajinskog porijekla, Len Blavatnik, koji je vlasnik kompanije “Vorner mjuzik”. Na drugoj poziciji je indijska porodica Hinduja, koja posluje u industriji i finansijama, a na trećoj anglo-irska porodica Veston, koja posjeduje modnu kuću “Primark” i lanac prodavnica “Selfridžis” i “Fortnam i Mejson”.

Na listi najimućinijih nalaze se i ruski biznismeni Ališer Usmanov i Roman Abramovič, Indijac Lakšmi Mital i švajcarski par Bertareli.

Francuz Fransoa-Anri Pino, vlasnik luksuzne grupe “Kering”, pod čijim krovom se nalaze čuveni brendovi “guči” i “iv-sen-loran” i njegova supruga glumica Salma Hajek, novi su građani Velike Britanije. Njihova imovina procijenjena je na 2,61 milijardu funti i nalaze se na 38. mjestu najbogatijih pojedinaca u toj zemlji. Na listi se nalazi i veliki broj slavnih, među kojima su čuveni glumci, muzičari i sportisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana