Bodi-bilding postao ženski sport

Preveo: Boris Đurić
Bodi-bilding postao ženski sport

Prvo što osjetite je miris. U pitanju je kombinacija ulja za kuvanje u vidu spreja i tamne smeđe paste za ten. Stotine mišićavih žena i muškaraca mažu se ovim stvarima dok se pripremaju za državno finale profesionalnih bodi-bildera Australije. Muški takmičari imaju izuzetan izgled tijela, ali za sudije i većinu gledalaca glavne zvijezde večeri su žene.

- Sedamdeset procenata bodi-bildera koji se takmiče su žene - objašnjava Pol Graham, predsjednik Udruženja bodi-bildera Australije.

Graham se bavi ovim sportom još od šezdesetih godina prošlog vijeka.

- U posljednje dvije-tri godine čitava industrija je postala fokusirana na žene. To je prosto nevjerovatno - kaže on.

Posljednjih godina veliki broj Australijanki odlaze u teretane, rade na svojim opuštenim stomacima i bedrima u želji da izgrade novu figuru sačinjenu od čvrstih mišića. Napori muškaraca bodi-bildera prosto blijede u poređenju sa žrtvama koje bodi-bilderke podnose. Takmičarke imaju nevjerovatne mišiće, široka ramena, gotovo nemoguće oblikovane zadnjice i grudi sa implantatima.

- Sve mi idemo na operacije grudi na Tajlandu. Tamo je jeftinije ugraditi implantate i veći su nego oni koje ugrađuju australijski ljekari - kaže plavuša dok namješta svoj upečatljivi roze bikini.

Mnoge profesionalne bodi-bilderke kažu da su izgubile svoje prirodne grudi zbog bavljenja ovim sportom. Dok malo koja od njih želi da prizna da uzima testosteron radi bolje linije sigurni znaci u svlačionici otkrivaju da je to istina - duboki glasovi, četvrtasta vilica, naznake dlake po licu.

- Ovo je moje idealno tijelo - kaže jedna takmičarka dok pozdravlja koleginicu koja se penje na binu. Poslije 12 sedmica "građenja perfektne figure" i života na piletini i brokulama većina bodi-bilderka jede slatkiše i slane grickalice nekoliko minuta pred izlazak na binu da bi im vene iskočile i mišići se razdvojili jedni od drugih.

- Ljudi nas možda posmatraju kao ludake ili čudake, ali pogledajte naše savršene trbušne mišiće. Obične žene su jednostavno ljubomorne na nas - kaže ona.

Dok žene izgledaju fizički jake, trener Laura smatra da je većina njih bila u svojoj najslabijoj fizičkoj i mentalnoj formi.

- One gladuju i umorne su. Posljednjih sedam dana unose u sebe minimalni broj kalorija - kaže trener.

Nakon samo nekoliko minuta jedna od najvećih bodi-bilderki strčala je sa bine i pala u zagrljaj svoga prijatelja.

- Nisam uspjela da napravim sve poze. Sve je bilo uzalud - plakala je djevojka samo nekoliko trenutaka nakon što je izgledala trijumfalno na bini.

Dok plače njen lažni ten i maskara se razmazuju i ona odlazi sa svojim prijateljem.

Bodibilding može biti prilično zahtjevan sport i nijedan takmičar ne odlazi na takmičenja bez podrške. Bljedolike sestre i braća tapšaju po leđima takmičarke, momci uzvikuju riječi podrške dok njihove djevojke bodi-bilderke izlaze na binu i treneri, koji su uglavnom bivši šampioni, govore koliko djevojke moraju napraviti poza. Između nekoliko časova vježbanja u teretani, dnevnom vježbanju poza, mjerenjem sastojka hrane, pažljivom pripremom jela i redovnim postavljanjem informacija na društvenim mrežama, bodi-bilding jednostavno predstavlja stil života. Kada se većini bodi-bilderki postavi pitanje šta im je svakodnevni posao one odgovaraju: "Postavljanje fotografija na Instagram". Za nekolicinu elitnih bodi-bilderki bavljenje ovim sportom nije problem, jer one zarađuju desetine hiljada dolara od poziranja za magazine i sponzora za steroide i novčanih nagrada na takmičenjima. Ipak, za većinu je to prilično skupa zabava. Teško je reći zašto toliko mnogo žena želi da promijeni izgled tijela i uđe u svijet bodi-bildinga. Iako je to daleko od uobičajenog pojma ženske ljepote, mišićna masa žena sigurno djeluje impresivno i testament je moći volje ljudi.

The Global Post

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana