Blogeri u prašumi Vijetnama

Agencije
Blogeri u prašumi Vijetnama

HANOJ - Komunistički vlastodršci Vijetnama podsticali su razvoj preduzetništva, ali su zajedno sa tim došle i mnoge nevolje, kao što su nepotizam, otimačina zemlje i korupcija. Međutim, o tome se ne piše u tamošnjim medijima, nego na internetu i to postaje sve opasnije.

Evo jednog primjera koji je uplašio vlastodršce u Vijetnamu. Dang Tai Kim je željela da posjeti svoju kćerku koja je još od septembra 2011. u zatvoru i čeka suđenje. Kad su joj službenici zatvora zabranili posjetu, jedini način na koji je 64-godišnja žena mogla izraziti svoj protest bio je da se polije benzinom i zapali pred zgradom lokalne uprave pokrajine Bac Lieu na jugu Vijetnama. Preminula je već na putu u bolnicu.

Njena kćerka Ta Pong Tan dospjela je u zatvor jer je na veb stranici "Free Journalist Club" objavila članak u kojem je kritikovala postupke nadležnih organa. Zbog toga je optužena za "propagandu protiv države" i prijeti joj do 20 godina zatvora. Kada će početi suđenje, to još nije izvjesno, možda ovog mjeseca, možda sljedećeg.

Stanovnici Vijetnama, posebno s juga zemlje, oduvijek su bili preduzetničkog duha. Rat protiv "imperijalista" već odavno je završen, a Vijetnam je takođe oprezno krenuo putem kakvim već odavno ide i Kina - dopušta određenu privatnu inicijativu i preduzetništvo, a u zemlju dolaze strani investitori. Ali, i u tim poslovima ima mnogo kriminala i varalica: špekulanti varaju seljake da bi se dočepali njihove zemlje, a nije rijetkost da im u tom pomažu i nadležni činovnici. Ako se seljaci pobune, dolazi do brutalnih okršaja s policijom.

Iako se to još dešava, posljednjih mjeseci vlastodršci su odlučili da o tome treba ćutati. U državnim medijima više nema ni riječi o sudbinama "vodećeg stuba države", kako komunistička vlast zove tamošnje poljoprivrednike. Ali, preduzetnički duh je već odavno promijenio način života mladih u Vijetnamu. Oni ne čekaju objavljivanje saopštenja centralnog komiteta, nego masovno koriste svjetsku mrežu i blogove. Prema procjenama, svaki treći Vijetnamac je barem jednom dnevno u sajber-svijetu.

A taj svijet ne ćuti o nepravilnostima u Vijetnamu. Samospaljivanje starice zbog uhapšene kćerke ozbiljno je uplašilo vlastodršce, koji dobro znaju da je sličan događaj u Tunisu na kraju doveo do svrgavanja vlasti i arapskog proljeća. Prošle godine "tvrdolinijaši" Komunističke partije Vijetnama na svom kongresu donijeli su "oštrije mjere" protiv protivnika režima, a sada se naziru i mjere kojima žele da kontrolišu internet.

Još krajem maja u Vijetnamu je trebalo da bude objavljen "dekret" koji je uzbunio i mnoge organizacije za ljudska prava. Prema onome što se čulo, u tom dekretu se u šezdeset članaka postavljaju pravila za korišćenje interneta u Vijetnamu, a neki od tih propisa su toliko "mutni" da nadležnim službama dopuštaju praktično sve. Tako se kažnjava "zloupotreba informacija na internetu" koje su usmjerene "protiv Socijalističke Republike Vijetnam", a biće kažnjeni svi "napadi" kojima se potkopava "veliko jedinstvo zemlje" ili "dobri običaji i tradicija" Vijetnama.

Policija stalno hapsi, a zbog svog bloga uhapšen je i Pam Min Hoang, francusko-vijetnamski profesor matematike.

Dekretom se propisuje i opsežno filtriranje sadržaja koji bi mogli biti dostupni korisnicima interneta u Vijetnamu, baš kao i obaveza da se privatni vlasnici stranica moraju prijaviti punim i pravim imenom i prezimenom.

Zbog tog dekreta organizacija "Reporteri bez granica" već je stavila Vijetnam na treće mjesto među najgorim zemljama svijeta. Njemački stručnjak za Vijetnam Jorg Višerman upozorava da smisao tog dekreta nije da onemogući kolanje informacija na internetu.

- To je ionako nemoguće i svi dosadašnji dekreti su to pokazali. Pravi smisao je da se njime omoguće policijske mjere protiv onih koji podižu svoj glas na internetu - smatra Višerman. To potvrđuje i vijetnamska novinarka koja živi u Berlinu Pam Ti Hoai.

- Posljednjih godina se uveliko pogoršala represija protiv blogera. Još je, uopšte, jedva moguće slobodno pisati šta se misli. Ovako je blogerima veoma jasno pokazano gdje su granice - kazala je Hoai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana