Blago Partenona u procjepu – Britanci podržavaju vraćanje Elginovog mermera, London odbija

GS
Foto: Agencije

Bivši britanski ministar kulture Lord Vajzi predsjedava tijelom koje treba odluči da li će Britanski muzej vratiti Grčkoj Elginov mermer – reljef i skulpture iz Partenona koje su odnijete u London početkom 19. vijeka.

Vajzi, koji je bio ministar kulture od 2010. do 2016. godine, kaže da je uvjeren da je „blizu dogovora“, a Dom lordova će raspravljati o zakonu koji zabranjuje muzejima da vraćaju pojedinačne predmete iz kolekcija.

Međutim, Bi-Bi-Si piše da vlasti ne namjeravaju da mijenjaju zakon. Ministarstvo kulture, medija i sporta saopštilo je da zakon brani Britanskom muzeju da odstranjuje predmete iz kolekcija, sem u veoma rijetkim situacijama.

„Pozajmićemo skulpture, kao što to radimo sa mnogim predmetima, onima koji žele da ih izlože i pokažu javnosti širom svijeta, pod uslovom da na njih paze i vrate ih“, navodi Britanski muzej.

Upitana o potencijalnom dogovoru koji bi mogao da bude postignut o vraćanju skulptura i reljefa Grčkoj, britanska premijerka je Liz Tras izričita je: „Ne podržavam to.“

Sa druge strane, britanska javnost i mnoge poznate ličnosti podržavaju zahtjev Grčke da se antičko blago Partenona vrati.

Organizacija „Projekat Partenon“ navodi i rezultate ankete po kojoj samo 16 odsto smatra da skulpture i reljef treba da ostanu u Britaniji, dok 54 odsto ispitanika misli da treba da budu vraćeni.

Glavni razlog za podršku vraćanju je „zato što pripadaju Grčkoj", prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana