Bizarnosti na izborima u ruskim zabitima

Agencije
Bizarnosti na izborima u ruskim zabitima

Moskva - Divlje životinje, jedenje glasačkih listića, talačke krize i maskirani glasači slika su ruskih lokalnih izbora koji su održani proteklog vikenda.

Tamošnji mediji puni su bizarnih priča koje su stizale s birališta, a najčudniji događaj dogodio se u regiji Lenjingrad kraj Sankt Peterburga gdje je jedan glasač stigao na biralište sa medvjedom. Ljudi su u prvi mah umrli od straha, ali vrlo brzo su shvatili da je medo prijateljski nastrojen. Na kraju su ga čak i volonteri unutar birališta častili slatkišima. Vlasnik medvjeda, koji je došao u crvenoj majici, pokazao je izbornoj komisiji svoja dokumenta kao i dokumenta medvjeda.

- Bez obzira na sve, imali smo šansu da glasamo, ali nije nam u potpunosti uspjelo - rekao je Jevgenij, koji inače radi kao trener životinja. U pitanju je, u stvari, medvjedica Ljubova i stara je 4,5 godina. Jevgenij je sa Ljubovom obilazio lokalne vašare i odlučio je usput da ode na glasanje.

Još jedan slučaj u vezi sa medvjedom na biralištu zabilježen je u regiji Omsk u jugozapadnoj Rusiji. Međutim, ovaj nije bio na lancu, bezbrižno je hodao ulicama Sedelnikova i nakratko izazvao paniku među glasačima.

Izborni dan nije najbolje sjeo jednom gospodinu iz grada Orjol. Rus je uzeo dva glasačka listića i, iz nekog razloga, jedan je pojeo. Izborni posmatrači su odmah pritrčali u pomoć i dali mu vode da lakše svari papir.

S druge strane, posmatrači su imali i većih problema u gradu Kostroma nakon što su ih policajci zarobili i nekoliko sati držali unutar birališta. Razlog je, navodno, bila pucnjava na putu, ali opozicija smatra da je talačka kriza bila dio izborne prevare.

Jedna od rijetkih pozitivnih priča stigla je s dalekog istoka zemlje, tačnije iz grada Blagoveščenska, gdje je svaki glasač na poklon dobio lubenicu.

Jeljcin i Timošenko

Na izborima u Slancevskom regionu na izbore su izašle i neki poznate ikone Holivuda i iz ruskog političkog života u vidu maskiranih glasača. Među gostima tu su bili Dart Vejder iz filmskog serijala "Ratovi zvijezda", ogar Šrek, Boris Jeljcin i Julija Timošenko. Dvojica muškaraca i žena pojavili su se s maskama Jeljcina, Šreka i Timošenkove, ali im nije bilo dozvoljeno da glasaju jer nisu mogli potvrditi svoj identitet fotografijom iz pasoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana