Bik pobjedio, toreador ubijen prvi put poslije 30 godina

Agencije
Bik pobjedio, toreador ubijen prvi put poslije 30 godina

Toreador Viktor Bario (29) ubijen je tokom borbe sa bikom u koridi na istoku Španije, što je prva smrt profesionalnog toreadora u areni poslije tri decenije.

Kako se navodi, on je u koridi teško ranjen, a smrt je u subotu kasno uveče proglasio hirurg.

AP piše da ga je proburazio lijevi rog bika teškog više od 500 kilograma i prevrnuo ga. Drugi put ga je bik ubo u grudi kada su mu probušeni plućno krilo i aorta.

Ljekari su odmah izašli pored njega, ali su njihovi pokušaji da se spase život toreadora bili uzaludni.

Njegova kobna borba sa bikom prenošena je uživo na televiziji.

On je prvi profesionalni matador ubijen u koridi od 1985. godine.

Korida ili borbe sa bikovima tradicionalna je predstava koja se izvodi u Španiji, Portugalu i u nekim zemljama Latinske Amerike. Samo u Španiji od te "predstave" godišnje u 1.700 borbi strada oko 10.000 bikova.

Neki ljudi ovu tradicionalnu zabavu smatraju za formu zlostavljanja životinja i ona se postepeno ukida i zabranjuje.

U svakom gradu i malo većem mjestu u Španjolskoj postoji arena i korida se održava svake nedjelje posljepodne, tokom cijele godine. Postoje velike i brojne farme, na kojima se uzgajaju posebni (crni) bikovi za koride. Veliki su za prave i iskusne toreadore, a manji i mlađi, tzv. novallade su za vježbu mlađima.

Prije nego što bika puste u arenu drže ga najmanje 24 sata zatvorenog u mraku, pa kad naglo izađe na svijetlost, iritira ga crvena, premda ne razlikuje boje. Zato je plašt (manta) kojem mu mašu pred glavom crvene boje.

Pikadori (picar = ubosti) na konjima ili bez njih, prvo biku zabadaju bodeže u leđa i vrat, da ga na taj način iritiraju, ali ujedno čine da gubi krv. Ti su bodeži ukrašeni raznobojnim vrpcama, a glavni se toreador sve više približava životinji s crvenim plaštom u ruci i elegantnim pokretima tijela. Cilj je po mogućnosti bez iskoraka izbjegavati bikove rogove.

Ta igra traje neko vrijeme, a publika uzvikuje „ole" – bodri toreadora da bude što bliže rogovima, a onda bi on jednim udarcem trebalo da životinji zada smrtni ubod u srce, nakon čega se bik sruši. Toreador tako postaje matador (matar = ubiti).

Ako je bio uspješan matador za uspomenu dobija bikovo uvo ili oba, koja mu odmah odrežu, a što je poseban trofej, koji zna pokloniti svojoj djevojci, dok bika voze u klanicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana