Beverli Hils nikao na farmi pasulja

Tanja Milaković
Beverli Hils nikao na farmi pasulja

Bungalov pet Madonin je drugi dom, u broju četiri Hauard Hjuz živio je 30 godina, dok je u broju 11 Marlen Ditrih bila tri godine.

Poslovica kaže: ako niste bili na subotnjem doručku u “Beverli Hils” hotelu, niste bili ni u Beverli Hilsu. Ta džet-seterska izjava dobija na dubljem značenju kada se u obzir uzme činjenica da je hotel “Beverli Hils” nastao prije samog Beverli Hilsa, odnosno da dio Los Anđelesa koji se nužno vezuje uz holivudske zvijezde i neki bolji život možda nikada ne bi ni postojao da na tom mjestu prije stotinjak godina nije izgrađen hotel.

Područje na kojem se danas nalazi hotel, a koje je jedno od najskupljih dijelova svijeta po vrijednosti kvadratnog metra, u doba njegove izgradnje bilo je područje zapuštenih farmi pasulja obližnjeg Los Angeđesa, koji je rastao kao posljedica zlatne groznice. Slika gradilišta iz 1911. godine pokazuje napuštenu farmu s konjem svezanim za drvo na mjestu na kojem je danas šoping ulica Rodeo drajv. Najbliža željeznička stanica bila je udaljena deset kilometara.

S obzirom na anegdote koje skriva i svoju vremešnost, pogotovo prema mjerilima SAD, i ne čudi da je to mjesto hotel samo po svojoj funkcionalnosti, a prema svemu ostalom istorijski spomenik, prenijeli su portali.

Jutro je bilo vedro, sunce se odlučno probijalo kroz pjenastu jutarnju maglu ne mareći za to što je decembar. Ali to ne važi za Beverli Hils, gdje vrijeme ide u prilog svim tim naočarima s potpisom i raskošnim frizurama, ispeglanim haljinama i ispeglanim licima lokalne elite koja veselo ćaska na terasi legendarnog restorana “Polo Laundž”, tako nazvanog jer su gosti u njega navraćali poslije poloa.

Generalni direktor hotela Edvard Medi tog jutra je sa ushićenjem šetao psa legendarnog američkog muzičara Džimija Bafeta, koji je odsjeo u hotelu, gdje je za stotinu godina ugošćeno više filmskih, političkih, muzičkih i planetarnih zvijezda nego na bilo kojem drugom mjestu na svijetu.

U njegovim raskošnim bungalovima pod krošnjama vrta spavale su Merilin Monro i Greta Garbo, voljeli se i svađali Elizabet Tejlor i Ričard Barton, za njegovim stolovima ručali su kraljevi i njihove kraljice...

Čudno je bilo to što je Medi, koji u svom hotelu svakodnevno dočekuje aktere naslovnica magazina “Hello!” i “Vanity Fair”, vidno uzbuđen zbog svog novog selebriti poznanstva sa Bafetom.

Zidovi osunčane prostorije u podnožju hotela ispunjeni su stotinama fotografija Medija sa svjetskim legendama. Na jednoj se smiješi pored Margaret Tačer, na drugoj stoji uz Majkla Džeksona, za rijetke prilike kada mu lice nije pokriveno maskom. Tu je zatim i fotografija sa Bilom i Hilari Klinton, Leonardom Dikapriom, Majklom Džordanom. Iznad njegovog pisaćeg stola je fotografija sa dalaj-lamom. I uz ovu, kao uz svaku sliku, nalazi se posveta na tom impresivnom privatnom zidu slavnih, koji ga je pratio sa starog radnog mjesta u Njujorku.

Idejni začetnici hotela “Beverli Hils”, američki preduzetnik Margaret Dž. Anderson i njen sin Senlej, osnivači ranijeg hotela “Holivud” početkom 20. vijeka, od samog starta su imali na umu najluksuzniji hotel u Americi.

“Vanity Fair ” piše da je, istovremeno, ideja hotela bila “nekoliko svjetlosnih milja udaljena od stvarnosti”. Međutim, pomenuti dvojac nije se dao smesti. Okupivši svoje veze među bogatim industrijalcima, preduzetnicima i ranim holivudskim zvijezdama, uključujući Čarlija Čaplina, upustili su se u projekat koji će zauvijek promijeniti lice ne samo Beverli Hilsa, nego i čitavog Los Angeđesa i južne Kalifornije.

Holivud

Holivud je ime gradske četvrti Los Anđelesa koja je poznata po koncentraciji filmskih studija i kućama glumačkih zvijezda. Nalazi se sjeverozapadno od centra grada. Holivud je postao sinonim za američki film i TV industriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana