Beograd: Kod Skupštine otkriven rimski vodovod, grobovi i sarkofazi

GS
Foto: Srna

BEOGRAD- Arheolozi Muzeja grada Beograda su tokom arheoloških istraživanja u blizini zgrade Doma narodne skupštine u Beogradu otkrili antički sloj koji sadrži ostatke dijela rimskog vodovoda sa taložnikom, grobove i sarkofage, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ovi nalazi, pronađeni tokom iskopavanja na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice, predstavljaju nepokretno kulturno dobro u okviru utvrđenog kulturnog dobra "Antički Singidunum".

Komisiju za vrednovanje i prezentaciju otkrivenih nepokretnih, koju je osnovao Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, utvrdila je da dio rimskog vodovoda sa taložnikom iz perioda od 2. do 3. vijeka predstavlja jedinstven primjer očuvanog dijela rimskog akvadukta u Singidunumu /rimski naziv za Beograd/.

Zato je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda propisao mjere tehničke zaštite za izradu projekta njegove preventivne konzervacije i privremenog izmještanja na osnovu uslova Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Tako će grobovi i sarkofazi iz perioda od 3. do 4. vijeka biti trajno izmješteni i sačuvani u Muzeju grada Beograda, dok će dio rimskog akvadukta biti izmješten i na odgovarajući način odložen na adekvatno mjesto do završetaka radova.

Poslije izgradnje podzemne garaže, kod zgrade parlamenta, nepokretna kulturna dobra biće prezentovana na parkovskoj površini iznad garaže.

Ovo će biti prvi put da na prostoru koji je nekada pripadao jugoistočnoj nekropoli antičkog Singidunuma budu prezentovani ostaci rimskog akvadukta na način na koji su takvi nalazi već predstavljeni u metropolama svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana