Beba rođena s repom, ljekari šokirani

GS
Beba rođena s repom, ljekari šokirani

Ljekari u jednoj ruralnoj meksičkoj bolnici bili su zaprepašćeni kada su nakon porođaja shvatili da je rođena beba sa “pravim repom” dugim 5,7 centimetara, što se dešava jednom u milion slučajeva.

Ljekari su bili iznenađeni i time što dijete ima rep koji je prekriven kožom i kosom. Riječ je o djevojčici koja je na svijet došla carskim rezom bez uočljivih zdravstvenih problema ili abnormalnosti, osim repa koji sadrži mišiće i nerve. Beba naizgled nije bila izložena infekcijama ili zračenju, a oba roditelja su bila zdrava, kao što je navedeno u detaljima slučaja objavljenim u “Journal of Pediatric Surgery”.

Pojasnili su da je bebin rep bio 5,7 centimetara dužine između tri i pet milimetara u prečniku. 

Nakon rendgenskog snimka, ustanovljeno je da nema kostiju ili drugih abnormalnosti u repu. To znači da rep nije nepotreban, beskorisni organ poput slijepog crijeva. Umjesto toga, ovo je bio “pravi rep”, koji je rastao srazmjerno sa ostatkom tijela.

Ljekari su provjerili nekoliko mogućih zdravstvenih problema, uključujući mozak i kičmu, te su odlučili da uklone rep i rekonstruišu to područje plastičnom hirurgijom. Djevojčica je otpuštena kući i nema nikakvih zdravstvenih komplikacija, prenosi list Jerusalem Post.

Bebe rođene sa repovima

Ovo nije prvi put da se djeca rađaju sa repom. Kao što je navedeno u časopisu, prisustvo pravih repova kod ljudi je izuzetno rijetko, a najnoviji pregled objavljen 2020. napominje da je do 2017. bilo samo 195 slučajeva u francuskim, italijanskim, engleskim, njemačkim i japanskim izvještajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana