Barbados traži reparacije od potomaka robovlasnika, na udaru i glumac i poslanik

Srna
Barbados traži reparacije od potomaka robovlasnika, na udaru i glumac i poslanik

BRIDžTAUN - Ostrvska država Barbados nada se da će isposlovati reparacije zbog ropstva od velikog broja ljudi, uključujući jednog britanskog poslanika i popularnog glumca, u okviru šire kampanje protiv porodica koje su nekada bile robovlasnici.

-Potomci vlasnika plantaža, bijelci, koji su imali koristi od trgovine robljem, treba da plate reparacije, uključujući porodicu Kamberbač - rekao je Dejvid Deni, generalni sekretar Karipskog pokreta za mir i integraciju za list "Telegraf.

On je dodao da ta sredstva treba iskoristiti za otvaranje bolnica, škola i unapređenje infrastrukture i rješavanje stambenih problema.

Zamjenik predsjedavajućeg nacionalne komisije za reparacije Dejvid Komišong rekao je za "Telegraf" da je Barbados tek počeo da procjenjuje od koga će tražiti reparacije i da će trebati dosta vremena da se utvrdio udio porodice Kamberbač.

-Tek smo počeli. Veliki dio te istorije tek počinje da izlazi na svjetlo dana - rekao je on.

Vlada Barbadosa već se "okrenula ka poslaniku" Ričardu Draksu, konzervativcu, zbog bogatstva njegove porodice čiji dio traži kako bi podigla spomenik kao znak sjećanja na ropstvo.

Ako Vlada ne može da ubijedi porodice kao što su Draks i Kamberbač da plate reparacije svojom voljom, kaže Kamišog, onda će pravdu potražiti preko arbitražnog suda kako bi ih prisilila da to učine.

Kako se najavljuje, čak će i britanska kraljevska porodica biti meta zahtjeva za reparacije.

Majka glumca Benedikta Kamberbača apelovala je ranije na sina da ne koristi svoje pravo prezime da ne bi bio meta zahtjeva za reparacije zbog robovlasničke istorije svoje porodice.

Porodica Kemberbač je dobila odštetu u vrijednosti od oko milion funti za svoje robove nakon ukidanja ropstva 1833. godine.

Barbados je postao nezavisna republika prošle godine napuštajući Komonvelt nakon skoro četiri vijeka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana