Bande gospodare američkim zatvorima

Tanja Milaković
Bande gospodare američkim zatvorima

Poslije hladnokrvnog ubistva dvojice tužilaca iz Teksasa koji su, navodno, bili povezani sa "Arijevskim bratstvom" iz Teksasa, američke zatvorske bande našle su se u centru interesovanja javnosti. Rat države protiv droge doveo je do ogromnog povećanja broja zatvorenika u SAD, ali se ispostavlja da grupe iz zatvora organizuju trgovinu drogom.

Američko Ministarstvo pravosuđa i nastavnik i stručnjak za bande Robert Voker pomogli su novinarima "Biznis insajdera" da steknu sliku o najmoćnijim bandama u Americi.

"Bario Asteka" - Jedna od najopasnijih zatvorskih bandi "Bario Asteka" najaktivnija je u zatvorima u Teksasu. Broji oko 2.000 članova, od kojih su mnogi povezani sa meksičkim narko-kartelima, a glavni izvor prihoda je krijumčarenje heroina, kokaina i marihuane iz Meksika u SAD. Banda se dovodi u vezu sa krijumčarenjem imigranata, podmetanjem požara, iznudama, provalama, otmicama i trgovinom oružjem.

"Porodica Crna gerila" - Bandu je osnovao Džordž Džekson, zvani Crni Panter, 1966. godine u jednom zatvoru u Kaliforniji. Visokoorganizovana grupa, koja ima vrhovnog vođu i centralni komitet, operiše prije svega u Kaliforniji i Merilendu. Glavni izvor prihoda je distribucija kokaina i marihuane dobavljene od Meksikanaca, a članovi bande su umiješani i u krađe, provale, pucnjavu iz kola i ubistva.

"Korporacija Mrtav čovjek" - Osnovala su je samo trojica zatvorenika 1980. godine u jednom zatvoru u Merilendu, a danas banda ima 370 članova i hiljade "spoljnih saradnika". Peri Rork, jedan od trojice osnivača, pokušao je da se pridruži "Porodici Crna gerila", ali je odbijen i nakon toga osnovao je vlastitu bandu. Banda je počela da "guta" manje grupe i danas je jedna od najvećih bandi u Merilendu.

"Njeta" - Jedna od najvećih i najopasnijih bandi u Americi ima 7.000 članova u Portoriku i oko 5.000 pripadnika u kontinentalnom dijelu SAD. Ima ogranke u 36 gradova i devet država, kako u zatvorima, tako i izvan njih. Glavni izvor prihoda grupe je dilovanje kreka i kokaina u prahu.

"Bratstvo naoružanih Latinosa" - Banda koja ima oko hiljadu članova, a osnovana je osamdesetih godina prošlog vijeka u predgrađu Lareda u Teksasu. Održava bliske veze sa meksičkim narko-kartelima. Godine 2007. članovi su optuženi za krađu velike količine narkotika od narko-dilera u Mekalenu, koje su zatim preprodavali.

"Državni neprijatelj broj jedan" - Riječ je o bijeloj rasističkoj zatvorskoj bandi koja se najbrže razvija u SAD i ima ogranke na obje obale i na jugu SAD. Svoju moć značajno je povećala kada je formirala savez sa "Arijevskim bratstvom" i "Nacističkim lou rajderima".

"Meksička mafija" - Poznata i kao "La Eme", ova banda ima 400 članova i hiljadu "spoljnih saradnika". Osnovana je u kalifornijskim zatvorima pedesetih godina, a njeni članovi se strogo pridržavaju kodeksa ponašanja u bandi. Članovi su pretežno Amerikanci meksičkog porijekla. Glavni izvor prihoda im je organizacija kockanja i prostitucije unutar zatvorskih sistema, ali i iznuda od dilera droge izvan zatvora.

"Nacistički lou rajderi" - Banda koja promoviše bjelački rasizam operiše u zatvorima i gradovima oko Pacifika i u jugozapadnim oblastima Amerike, prenijeli su portali.

Članovi, od kojih su većina bivši pripadnici uličnih grupa, trguju metamfetaminom i u nešto manjoj meri heroinom i marihuanom. Takođe su učestvovali u oružanim pljačkama i ubistvima, a terete se i za krađe identiteta, pranje novca, zastrašivanje svjedoka i osvete svjedocima.

"Meksikanemi" - Poznata i kao "Teksaško-meksička mafija", banda je osnovana u zatvorima u Teksasu. Ova organizacija koja broji oko 2.000 članova stoji iza velikog lanca trgovine drogom u Teksasu. Članovi su povezani sa narko-kartelima u Meksiku, naročito sa "Zetasom".

"Naša porodica" - Ova izuzetno nasilnički nastrojena banda, sa 250 članova i hiljadu saradnika, stvorena je u kalifornijskim zatvorima. Potčinjena joj je banda "Nortenjos", koju čine prvenstveno Amerikanci meksičkog porijekla iz centralne i sjeverne Kalifornije i koja ima više od hiljadu članova. Finansira se iznudama i ucjenama, ali i dilovanjem droge u pacifičkim zatvorima.

"Teksaški sindikat" - Amerikanci meksičkog porijekla čine glavni dio ove bande nastale u kalifornijskom zatvoru "Folsom" ranih sedamdesetih godina. Bio je to odgovor na pljačkanja od strane "Arijevskog bratstva" i "Meksičke mafije" kojem su bili izloženi zatvorenici rođeni u Teksasu. "Teksaški sindikat", koji broji 1.300 članova i 10.000 saradnika, aktivan je na obje strane američko-meksičke granice, a bavi se švercovanjem ogromne količine droge iz Meksika u SAD.

"Arijevsko bratstvo" - Ova banda je ozloglašena zbog posebno nasilnih metoda koje primjenjuje. Broji oko 20.000 članova u zatvorima i izvan njih. Sklopili su savez sa "La Emeom" pošto su i jedna i druga grupa neprijatelji "Porodice Crna gerila". Iako čine manje od jedan odsto zatvorske populacije, odgovorni su za čak 18 odsto ubistava u američkim zatvorima.

Hapšenje u Italiji

Napuljska policija uhapsila je prošle sedmice vođu mafijaškog klana "Kamora" Marijana Ričija, jednog od stotinu najtraženijih ljudi u Italiji. Ričiju (23) koji, prema istražiteljima, ima ključnu ulogu u ratu za kontrolu nad trgovinom narkoticima, prijeti 16 godina zatvora zbog trgovine drogom. U odvojenim akcijama uhapšeno je još 29 članova "Kamore" u Rimu, osumnjičenih za pronevjeru i iznudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana