Avganistanka kojoj je muž odsjekao nos dobila novo lice

Agencije
Avganistanka kojoj je muž odsjekao nos dobila novo lice

Devetnaestogodišnja Ajša Mohamedzai, postala je poznata širom svijeta pošto se njena slika na kojoj je bez nosa i ušiju pojavila u magazinu "Tajm". Od tada je postala simbol ugenjetavanja avganistankih žena.

Mlada Avganistanka, žrtva porodičnog nasilja, kojoj je muž u nasilno sklopljenom braku prije tri godine odsjekao nos i uši, a čija slika je obišla cio svijet, dobila je šansu za novi život. Iako su njene rane zarasle, psihički ožiljci će zauvjek ostati tu.

Naime, kada je imala samo 12 godina, otac ju je obećao talibanskom borcu kako bi vratio dugove. Nakon što je predata njegovoj porodici, spavala je u štali sa životinjama.

"Svaki dan sam bila zlostavljana od strane supruga i njegove porodice, fizički i psihički. Nisam to više mogla da podnesem i pobjegla sam, a kada su me uhvatili, dobila sam kaznu od pet mjeseci zatvora. Poslije odrađene kazne, sudija me je poslao nazad kod muža. Te noći su me odveli u planinu", prisjeća se mlada Avganistanka.

"Usred noći, osjetila sam nešto kao hladnu vodu u nosu. Otvorila sam oči, ali ništa nisam mogla da vidim, jer sam bila sva u krvi."

Ostavili su je u brdima da umre, ali se ona nekako uspjela da dođe do kuće svog dede. Otac ju je odveo u američku bolnicu, gdje je podvrgnuta liječenju, a u avgustu 2010. godine uz pomoć Grosmanove fondacije za žrtve opekotina avionom je prebačena u SAD.

U Americi živi u porodici koja joj je ponudila gostoprimstvo, a njujorška humanitarna organizacija "Žene za žene Avganistana" pružila joj je podršku i platila školovanje, koje joj je u Avganistanu bilo uskraćeno zato što je žena. Čak 90 odsto žena u ovoj zemlji trpi neki vid zlostavljanja. Ajša želi da njeno novo lice ispriča neku potpuno novu priču, ovog puta punu nade u bolju budućnost.

"Želim da poručim svim ženama koje su zlostavljane da budu jake. Nikada ne odustajte i ne gubite nadu", poručuje Ajša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana