Automobilski lego unosan posao

Tanja Milaković
Automobilski lego unosan posao

Berlin - S obzirom na to da su u nekim zemljama uvozne carine za automobile veoma visoke, proizvođači su se dosjetili kako tome da doskoče, pa prije izvoza automobil rastave i tek u zemlji uvoznici ga ponovo sastave.

Kamion za kamionom stiže i prolazi kroz ulazna vrata logističkog centra preduzeća “Bremer Lagerhausgezelšaft” (BLG). Bude i do 300 vozila na dan.

Portir koji kontroliše teretni list objašnjava vozačima, koji se ne snalaze najbolje na terenu velikom 240.000 kvadratnih metara, kako da dođu do mjesta za istovar. A pred rampom već čeka novi kamion.

- Ta su vozila natovarena isključivo dijelovima za automobile: presvlakama za sjedišta, haubama, vijcima, šasijama, farovima... Više od hiljadu pojedinih dijelova čini jedan automobil - objašnjava Matijas Klaviter. On je u preduzeću “Bremer Lagerhausgezelšaft” 12 godina zaposlen kao ekonomista, a u međuvremenu je postao voditelj njegovog logističkog centra.

Tu “Dajmler AG” pakuje dijelove vozila kako bi oni potom u inostranstvu mogli da budu sastavljeni u konačni proizvod. Ulazeći u jednu halu Klaviter objašnjava:

- Iz pogona u Sindelfingenu i Bremenu dolaze nam dijelovi za karoserije “Mercedesovih” automobila.

Gole, nelakirane šasije “mercedesa C klase” poslagane su u velikim paketima, jedna iza druge, u posebnim držačima i međusobno izolovane mekanim materijalom da bi se spriječilo da dođe do ogrebotina ili drugih oštećenja. Ove šasije putuju u Indoneziju. Uz njih će u jednom kontejneru biti zapakovane i 24 motorne haube. U sljedećih nekoliko dana dijelovi će u kontejnerima biti natovareni na jedan brod u luci Bremerhaven i za otprilike šest do osam sedmica biće raspakovani i montirani u jednom postrojenju u indijskom gradu Puneu, prenosi “Dojče vele”.

Matijas Klaviter prolazi pored gomile sanduka naslaganih jedan na drugoga. U njima su crni omoti za priručnike o vozilima - adresa na koju će oni biti poslati je u Tajlandu. Na paketima piše CKD. To je engleska skraćenica za completley knocked down, u prevodu - potpuno razmontirani automobil.

- U nekim zemljama su, i to nije nikakva tajna, uvozne carine za gotova vozila veoma visoke. Tu se, naravno, isplati uvoziti uz pomoć CKD strategije dostave - kaže Klaviter.

Uvozne carine za gotova vozila u nekim zemljama iznose i do 300 odsto. Za uvezene dijelove vrijede mnogo niže carine. Zato se, u svakom slučaju, isplati nešto veći logistički napor koji ulažu u halama “Bremer Lagerhausgezelšafta”. Uz to, cijena rada u zemljama u kojima se automobili sastavljaju niža je nego u Njemačkoj.

Klaviter priča da BLG djeluje od 1990. godine.

- Naše iskustvo pokazuje da uvijek postoji jedan dio koji je i dalje njemački, a uz to, koristimo i razvojno znanje naših klijenata - kaže  Klaviter, koji je uvjeren da će njegovo preduzeće i u budućnosti imati dosta posla.

BLG u svom logističkom centru zapošljava 900 radnika. Između 20 i 30 odsto su tzv. “posuđeni radnici”. Radi se u dvije do tri smjene. Godišnje kroz logistički centar u Bremenu prođu kompletni dijelovi za 20.000 automobila. Tamo se još jednom provjere zbog mogućih oštećenja, pripreme se za dugi prekomorski transport, pakuju u kontejnere i šalju na put - u Indiju, Egipat, Vijetnam, Tajland, Maleziju, Indoneziju.

- Tačno je propisano gdje roba u paketu mora da bude pozicionirana - kaže Klaviter. Pored njega jedna radnica pakuje presvlake za sjedišta za E klasu koje će biti upućene u Egipat. Na podlakticu jedne ruke pričvrstila je aparat koji je povezan sa skenerom koji je, poput prstena, ovila oko kažiprsta. Njime provjerava kompjuterske kodove. Na monitoru njenog aparata pojavljuje se uputstvo za sljedeći korak u radnom procesu.

Sedmično 800 kontejnera

Za “Dajmler AG” svake sedmice BLG pakuje 800 kontejnera, a do 99 odsto tog tereta na brodove bude utovareno u Bremerhavenu. Od najmanjeg vijka do motorne haube, sve mora u tačno određenom terminu da bude dopremljeno u postrojenje za montažu u inostranstvu.

- Samo u izuzetnim slučajevima, kad dostavljač nije na vrijeme dostavio robu, dijelovi se šalju avioprevozom - kaže Klaviter. Hale u kojima radnici BLG-a pakuju automobilske dijelove su ogromne - prostiru se na 110.000 kvadratnih metara, viljuškari tamo neprestano voze od jedne divovske police do druge. Na jednoj strani leže lakirani blatobrani, tamo su naslagane prazne drvene palete i drugi materijal za pakovanje. U bliskoj budućnosti, u nekom gradu na drugom kraju svijeta, ti dijelovi biće montirani u novo vozilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana