Auto Musolinijeve djevojke prodat za 2,1 milion $

Boris Đurić
Auto Musolinijeve djevojke prodat za 2,1 milion $

Vašington - Jedan od rijetkih sportskih automobila koji su imali traga u istoriji, ali i bili dio nje, "alfa romeo 6C 2500 berlineta", poklon italijanskog diktatora Benita Musolinija njegovoj djevojci Klari Petači, nedavno je prodat za 2,1 milion dolara.

"Berlinetu" sa dvoja vrata i velikim blatobranima, iz 1939. godine, Musolini je darovao svojoj djevojci, ne sluteći da će se baš u njoj voziti posljednji put.

Na kraju rata, tokom haotičnih dana 1945. godine Petači i njen brat Marčelo uskočili su u "alfu" i iskoristivši njenih 110 konjskih snaga, odjurili na sjever, da bi se sastali sa Musolinijem u blizini jezera Komo.

Njihov cilj je bio da traže azil u Švajcarskoj. Musolini i njegova djevojka krenuli su 27. aprila 1945. godine prema svom odredištu, ali u blizini grada Dongo naišli su na zaustavljeni konvoj vozila, koji je uključivao njemačku protivvazdušnu jedinicu.

Vozila su bila zaustavljena na punktu italijanskih partizana i kada je došao na red pregled crvene "alfe" partizani su prepoznali fašističkog vođu i njegovu djevojku. Brzo su ih izvukli iz automobila i po kratkom postupku ubili, a zatim objesili za noge na obližnjoj benzinskoj stanici.

Iako je priča sa Musolinijem bila završena, za "alfu" je tada počeo novi život. Nove italijanske vlasti su automobil prebacile u sjevernu luku Livorno, gdje ju je kupio američki vojni oficir Čarls Petit. On je koristio vozilo do 1949. godine, kada ga je prevezao kući u državu Njujork i tamo ga vozio dok nije pukla osovina.

"Berlineta" je godinama ležala u Petitovom ambaru, da bi njegova porodica 1970. godine dala oglas u lokalnim novinama da prodaje vozilo.

Reklamu su primijetili učenici iz srednje škole grada Mohoka i pokazali je njihovom nastavniku Ronu Kenou, velikom zaljubljeniku u automobile. Keno je bio oduševljen, ne samo izgledom vozila već i njegovom vezom sa dešavanjima u Drugom svjetskom ratu i kupio ga je za samo 300 dolara.

Nastavnik je stupio u vezu sa istoričarom Musolinija, koji ga je povezao sa Francom Spoglerom, bivšim nacistom koji je vozio Klaru i Benita u "alfi" nekoliko posljednjih godina rata. Keno i Spogler su razmijenili nekoliko pisama da bi u zadnjem pismu Keno dobio dovoljno detalja da zaključi da je u posjedu izuzetno vrijednog automobila.

Spogler je kasnije doletio u SAD da bi se sreo sa srećnim vlasnikom i vidio vozilo. On mu je takođe ukazao na njemački alat koji je davan vojnicima da bi mogli popraviti italijanska vozila ukoliko se pokvare.

Sve je to potvrdilo jedinstveni status "berlinete 6C" i od tada je njena slava počela da raste. Krajem sedamdesetih godina vozilo je prodato zaljubljeniku u oldtajmere iz Konektikata, da bi završilo u kolekciji hotela "Palas" u Las Vegasu.

Novog vlasnika vozilo je dobilo 1999. godine, a on je uložio pola miliona evra da ga restaurira.

- Novi vlasnik nije štedio u obnavljanju vozila. Koristio je stare fotografije i originalne fabričke nacrte, a motor je u potpunosti renovirao u Italiji. Skoro 85 odsto originalne šasije je očuvao i čak je dovodio Karla Anderlonija, sina dizajnera koji je dizajnirao šasiju - kaže ekspert za oldtajmere Piter Volman. Na kraju je "alfa romeo" Musolinija i njegove djevojke Klare Petači prodata u Parizu za 2,1 milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana