Arheolozi u 'blagu' iz mora pronašli prsten sa jednom od najranijih predstava Hrista VIDEO

national geographic
Foto: printscreen

Ispitujući ostatke dva potopljena broda, stručnjaci su pronašli novčiće, srebrno i zlatno prstenje, rijetko drago kamenje, statuete i druge artefakte.

Arheolozi iz Izraelske uprave za antikvitete rade na obali Cezareje, mjestu gdje su u antičko doba stvoreni prvi centri hrišćanstva i pojavile su se prve zajednice. U tom dijelu su se često dešavali brodolomi, a dokazi o tim događajima sada su došli u ruke naučnicima.

Jedan od brodova potonuo je u rimskom periodu, drugi u mamelučkom periodu (prije oko 1700 i 600 godina). Njihovi tereti i fragmenti razbijenih trupova bili su razbacani na dubini od oko 4 metra.

Naučnici smatraju da su brodovi najvjerovatnije bili usidreni, ali da ipak nisu mogli da izdrže oluju.

Spisak otkrivenog blaga obuhvata stotine srebrnih i bronzanih rimskih novčića iz sredine 3. vijeka nove ere, kao i dosta srebrnog novca iz mamelučkog perioda. Među pronađenim statuetama je slika orla, koji simbolizuje rimsku vlast, kao i figurica rimskog glumca sa maskom komedije. Tu su i brojna bronzana zvona koja su korišćena da se otjeraju zli duhovi. Praktičniji predmeti uključuju mastionice, grnčarske posude i dijelove trupa broda. Čak je pronađeno i veliko gvozdeno sidro slomljeno na komade, što ukazuje na jačinu oluje.

 More je sačuvalo i neke od ličnih stvari onih koji nisu stigli do luke. Ovo je, posebno, prelijep crveni dragulj za postavku prstena; na njemu je urezana Davidova harfa. Još jedan izuzetan i rijedak nalaz je osmougaoni zlatni prsten sa zelenim dragim kamenom, na kome je uklesan lik mladog pastira, obučenog u tuniku i koji na ramenima nosi jagnje.

Ovo je takozvani “Dobri pastir”: jedan od najranijih i najstarijih simbola korišćenih u hrišćanstvu za označavanje Isusa. On je predstavljen kao saosjećajni i milostivi pastir za cijelo čovječanstvo. Prsten, kao i novčići sa istog broda, koji datira iz sredine 3. vijeka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana