Arheolozi pronašli pršljen djeteta star 1,5 miliona godina VIDEO

Tajms of Izrael
Foto: printscreen

Grupa arheologa iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država je pronašla pršljen djeteta koje je prije 1,5 miliona godina živjelo na području Jordanske doline.

Riječ je o djetetu starosti između šest i 12 godina, a pršljen se nalazio u donjem dijelu kičme.

Istraživanjem je utvrđeno da je dijete bilo izuzetno visoko, poput odrasle osobe, međutim, njegova visina bila je poput visine većine drugih hominida s područja istočne Afrike.

List "Tajms of Izrael" piše da je to najstariji dokaz o postojanju čovjeka na tom području, odnosno drugi najstariji dokaz izvan Afrike. Pronađena kost daje uvid o migracijama različitih vrsta hominida iz Afrike.

Na osnovu otkrića fosilnih ostataka i DNK dokaza moguće je pratiti evoluciju čovjeka šest miliona godina unazad.

Hominidi su primati, direktni preci anatomski modernog čovjeka ili su usko srodni anatomski modernom čovjeku. Anatomski moderan čovjek se uočava u fosilnim ostacima od prije 200.000 do 300.000 godina.

Postoje dokazi da su pojedine arhaične vrste ljudi pre dva miliona godina počele da napuštaju Afriku. Prvi njihovi ostaci pronađeni su na području Kavkaza, u Gruziji, i stari su 1,8 miliona godina.

Arheolozi su na lokalitetu nazvanom Dmanisi pronašli i alat koji su koristili. Istraživači napominju da se još diskutuje o tome da li je spomenuto iseljavanje iz Afrike bilo u jednom ili više talasa. Posljednja otkrića sugerišu da se to desilo u više talasa, piše "Tajms of Izrael".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana