Aparthejd okončan, nejednakost ostala

Agencije
Aparthejd okončan, nejednakost ostala

Johanesburg - Iako je od zbacivanja režima aparthejda prošlo dvadeset godina, rasne i klasne nejednakosti u Južnoj Africi još postoje, što najbolje pokazuje činjenica da bjelci zarađuju šest puta više od crnaca.

Rezultati najnovijeg popisa pokazuju da je ostalo još mnogo da se uradi da bi se smanjio jaz između bogatih i siromašnih.

Predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma rekao je da su, uprkos napretku ostvarenom od 1994. godine, crnci, koji čine većinu stanovništva, i dalje najsiromašniji i suočavaju se s problemima nezaposlenosti i nejednakosti.

- Mnogo toga treba uraditi da bi još više poboljšali živote naših stanovnika, posebno kada su u pitanju velike nejednakosti koje i dalje postoje između bogatih i siromašnih - rekao je Zuma.

Predsjednik Južne Afrike je dodao da vlada mora da pametno iskoristi informacije do kojih se došlo popisom za planiranje unapređenja osnovnih uslova života i smanjenja siromaštva, nezaposlenosti i nejednakosti.

Popis stanovništva za 2011. godinu, koji je objavljen u utorak, pokazuje, s druge strane, da pristup čistoj vodi, struji i komunalnim službama ima duplo veći broj građana nego prije skoro 20 godina.

Iako se prosječna visina primanja udvostručila u protekloj deceniji, rezultati popisa pokazuju da je prosječan godišnji prihod domaćinstva crnačkog dijela stanovništva u 2011. godini bio 7.500 dolara, a bjelaca 45.600 dolara.

Broj stanovnika Južne Afrike se za deset godina povećao za sedam miliona, na 51,8 miliona ljudi. Prema rezultatima popisa, u Južnoj Africi živi više od 41 milion crnaca, 4,62 miliona obojenih, 4,59 miliona bjelaca i 1,3 miliona Indijaca i Azijata.

To je prvi put od 1994. godine, od kada su sprovedena tri popisa, da je broj onih koji su se izjasnili kao obojeni, termin koji vlada koristi za mješovitu rasu, veći nego broj ljudi koji su se izjasnili kao bjelci.

Voda i kanalizacija

Oko 8,2 miliona domaćinstava ima toalete povezane sa kanalizacionim sistemom, ali i dalje više od 700.000 kuća uopšte nema toalet, a skoro 1,3 miliona domaćinstava, uglavnom crnaca, nema pristup vodovodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana